Коалицията на Меркел води с процент пред възможната лява коалиция в Германия

Ангела Меркел и нейният конкурент социалдемократ Пеер Щайнбрюк

Коалицията на канцлера Ангела Меркел има преднина от само един процентен пункт пред възможната лявоцентристка коалиция в Германия, сочи анкета на базираната в Манхайм изследователска група "Избори", изготвена по поръчка на германската телевизия "Цет Де Еф".

Според анкетата консервативният блок на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неговата сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) заедно ще получат 40 процента от гласовете. Към техния резултат ще се добави и този на либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) - сегашният им коалиционен партньор - които се очаква да получат 5,5 процента подкрепа, така че сегашната правителствена коалиция ще събере 45,5 процента от всички гласове.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) може да разчита на 27 процента от гласовете, което заедно с резултата на възможните ѝ коалиционни партньори отляво Зелените (9 процента) и партия "Левите" (8,5 процента) прави точно един процентен пункт по-малко от прогнозния резултат на десноцентристката коалиция на Меркел.

Анкетата прогнозира, че евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" няма да успее да премине прага от 5 процента, за да влезе в Бундестага. В представителното допитване подкрепа за нея са заявили 4 процента от запитаните.

Възможната социологическа грешка в публикуваните данни е 3 процента за партии с дял около 40 процента и 2 процента за тези, които са с подкрепа около 10 процента, отбелязва Цет Де Еф.

"Данните не позволяват да се направи категорична прогноза за резултата от изборите в неделя", коментира телевизията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа