Коалицията се забърза за съдебната реформа

Коалицията се забърза за съдебната реформа

Как да се отчете по-бърз напредък на съдебните реформи преди определящия доклад на Европейската комисия за това дали са необходими някакви ограничения за членството на България в ЕС, обсъди в неделя съветът на тройната коалиция. За да няма фалове, са започнали консултации с европейските експерти.

Лидерите на БСП, НДСВ и ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и ръководствата на трите партии и на парламентарните групи са обсъдили постигнатото и предстоящите действия, включително законодателни, за изпълнение на препоръките на Европейската комисия в областта "Правосъдие и вътрешни работи", съобщиха от правителствената пресслужба. От там информираха, че управляващата коалиция ще положи всички усилия до края на германското председателство на ЕС да се отчете максимален напредък в областта.

Коалиционните партньори са обсъдили проекта на закон за съдебната власт, който трябваше да бъде приет от кабинета в четвъртък, но бе отложен от дневния ред на Министерски съвет, без да се разбере причината за това. Сега стана ясно, че на идното заседание на правителството проектът ще бъде обсъден и че лидерският съвет се е обединил около мнението, че той дава много добра основа за изготвяне на окончателните текстове.

Съдебният закон е важен за отчитането на напредъка на страната ни в съдебната реформа, особено след критиките, отправени в последния мониторингов доклад на ЕК за поправките в  Конституцията, с които се обезсмисли инспекторатът към Министерството на правосъдието и бе предвидено сформиране на независим от изпълнителната власт инспекторат, който обаче щеше да е политически оцветен заради начина на сформирането му.

Срещу предвидения орган се обявиха и тримата висши в съдебната власт – главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев и шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров, които предложиха да се сформира постоянен Висш съдебен съвет. Тази идея обаче среща несъгласието на НДСВ, защото създаването на такъв орган значи наново да се избират членовете му, а в момента жълтите имат най-много представители,  получили мандат при предишния кабинет.

За да се изчистят нещата около проектозакона за съдебната власт, сега управляващата коалиция решила да съгласуват с експертите на Европейската комисия неговите текстове. Постигането на съгласие с комисията на възможно най-ранен етап ще спомогне за справедливи оценки в доклада, който ще отчете напредъка ни, е мнението на представителите на трите управляващи партии, цитирано от информационната служба на МС. Според лидерите, въпреки че сроковете са кратки, до средата на юни проектът на съдебния закон заедно с текстовете на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) ще са готови.

Последните намерения на управляващите бяха съдебният закон да бъде приет до 31 март.

Сега неговият проект и този за ГПК стават приоритетни, защото са гръбнак на съдебната система. “От тяхната реализация зависят и продължаването на съдебната реформа, и оценката, която страната ни ще получи от ЕК”, се посочва в съобщението.

Политическите ръководства на БСП, НДСВ и ДПС са били запознати от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин с проект на закон за дипломатическата служба, който трябва да създаде стабилност и приемственост в системата, информираха още от правителствената пресслужба.

Основните цели, залегнали в законопроекта, са подобряване качеството на работа в МВнР, регламентиране на критериите за кариерно израстване и мотивация на дипломатите, адаптиране на нашата дипломатическа служба с тази на останалите страни-членки на ЕС и решаване на специфични за ведомството проблеми като ротацията и израстването на кадрите.

Проектозаконът обаче е срещнал резервите на НДСВ и ДПС, научи Mediapool. Затова е било решено да се сформира работна група, която да изглади становищата. Очаква се това да стане в хода на разглеждането на проекта в парламента между двете четения, като правителственият законопроект ще послужи за основа за изготвянето на окончателните текстове.

На срещата е бил обсъден и проектозаконът за досиетата в контекста на очакваното  понеделник решение на ДКСИ по обжалването на отхвърлената кандидатура на СДС за участието на Георги Константинов в комисията за отварянето на досиетата. НДСВ има готовност да вкара текстовете  в пленарна зала, за да може в средата на април да заработи въпросната комисия и да провери миналото на всичките кандидати за европейски  депутати.

Според ДПС изборите за Европейски парламент са първия тест за управляващата коалиция и за трите партии в нея, коментира заместник-председателят на ДПС и вицепремиер Емел Етем. Тя посочи становището на лидера на партията Ахмед Доган, изказано на политическия съвет в неделя и според което ако трите партии от управляващата коалиция не получат на изборите за евродепутати дванадесет мандата, това няма да е добра оценка за коалицията и за някои от партиите в нея.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?