Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кой е Косьо Самоковеца? *

1 коментар

Константин Димитров- Самоковеца е роден на 21 ноември 1970 година. 16-годишен започва работа в охраната на хотел "Рила" в Боровец като междувременно и учи. След казармата веднага започва работа в същия хотел.

Завършва публична администрация в УНСС. През 1997-1998 г. е представител на застрахователната компания ВИС за Видин и Самоков. Шефът на "ВАИ инвест холдинг" Георги Илиев е негов кум. Бащата на Косьо Димитров дълги години е международен шофьор.

Според интервюта на Самоковеца пред столични ежедневници неговият бизнес включва търговия, консултантски услуги, внос, ресторантьорство, а също и земеделие - производство на картофи и пшеница. За 2001 г. отчита над 2 милиона лева чиста печалба само от българските си фирми. Има и фирми в Англия, всяка от които е с печалба от по около 200 000 лири годишно. Има "Мерцедес" за около 150 000 лева, хотел, няколко апартамента, къщи в Боровец и Бистрица. През 1997 г. извършва консултантски услуги на ВИС.

През 2000 г. консултира "Мобилтел" във връзка с отварянето на офисите им в страната. През май 2003 г. консултира български и кипърски фирми във връзка с търговията им с Турция.

Срещу Самоковеца е воден съдебен процес, по който първоначално е осъден на седем години затвор по обвинение в грабеж и нанасяне на средна телесна повреда. Случаят не се води на отчет в електронните прокурорски масиви и е заличен в информационния фонд на МВР. Архивното дело съдържа доказателства за криминалните прояви на Самоковеца в периода 1994-1996 г. и се съхранява в Окръжния съд в Кюстендил.

През ноември 1994 г. Константин Димитров е арестуван като ръководител на група от 19 души, която извършва отвличането, ограбването и пребиването на Любомир Илиев-Ломски в Кюстендил. Нападението е извършено на 3 ноември 1994 г. Зад тази поръчка е стоял кюстендилският бос Емил Кирилов-Крокодила, разстрелян няколко месеца по-късно.

На 29 април 1996 г. Окръжният съд в Кюстендил признава Самоковеца и всички от групата му за виновни и ги осъжда общо на 114 години, от които седем получава Самоковеца. Три години делото се движи по различни съдебни инстанции до постигането на оправдателна присъда. Тя е протестирана пред Софийския апелативен съд от окръжния прокурор Серафим Гонев. На 20 ноември 2000 г. прокурорът Стамен Петков от Софийската апелативна прокуратура оттегля протеста без никакви мотиви. Така освен Самоковеца са оправдани и останалите 18 съучастници, 11 от които също криминално проявени. По този повод на 9 юли 2003 г. тогавашният апелативен прокурор на София Иван Петров заявява, чепрез поверената му инстанция не е минавало никакво дело, по което Самоковеца да е обвиняем или подсъдим, но по-късно открива преписката по случая в собствената си администрация. Прокурорът Иван Петров е един от двамата магистрати (другият е софийският окръжен военен прокурор Трендафил Трайков), които фигурират в доклада на МВР за връзките на политици и магистрати с организираната престъпност.

В Прокуратурата има заведени следствени дела срещу Косьо Димитров и близка на Иван Тодоров - Доктора по подозрение за пране на пари. Първото дело /сл. Дело 117 от 2003 г./ е заведено от Националната следствена служба и се основава на събрани от полицията материали при проверки на фирмите на Самоковеца - "Боро груп", "Арис", "Карго експрес", "Кедер" и "Борогруп травел Лондон". Според пресслужбата на Националната следствена служба /НСлС/ това дело е срещу неизвестен извършител и Самоковеца не е привлечен като обвиняем.

Второто дело от 2003 г. е заведено от столичната следствена служба и е свързано с незаконен износ на валута, извършен от Цвета Манавска. По сведения от полицията износът е свързан с фирми-фантоми, свързани с Иван Тодоров - Доктора.

На 22 май 2003 г. директорът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров заявява, че агенцията е изпратила на Върховна касационна прокуратура свои разработки, свързани с двамата бизнесмени - Иван Тодоров и Константин Димитров. В същия ден главният прокурор Никола Филчев заявява, че прокуратурата не разследва Иван Тодоров - Доктора и Косьо Димитров - Самоковеца. Според него прокуратурата не е получавала никакви данни от службите на МВР за двамата.

На 31 май 2003 г. самоделно взривно устройство избухва на булевард "Самоковско шосе" след Пасарел. Взривът е насочен срещу Самоковеца. Пострадали са три движещи се автомобила, в единия от които се движи охраната на Самоковеца. Някои от бодигардовете са с леки наранявания.

На 18 септември 2003 г. районният прокурор на Самоков Бисера Калпакчиева заявява, че МВР не е подавало данни на Районната прокуратура в Самоков срещу Константин Димитров и в Самоков няма образувани следствени дела и дознания срещу него. Материали са били подавани, били са образувани проверки, но е нямало достатъчно данни за образуване на предварително или наказателно производство срещу Самоковеца. По думите ѝ срещу него са правени проверки за невярно попълнена данъчна декларация.

На 2 юли 2003 г. в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред директорът на Дирекция "Национална служба "Полиция" ген. Васил Василев съобщава, че преди повече от половин година ДНСП е предоставила на прокуратурата данни за участието на Косьо Димитров и Иван Тодоров - Доктора в контрабанда. На 3 юли главният прокурор Никола Филчев каза, че в прокуратурата не са постъпвали такива данни. На следващия ден главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов потвърждава, че МВР е предало информация на прокуратурата преди година за Иван Тодоров - Доктора и Косьо Димитров - Самоковеца.

На 4 юли 2003 г. пресслужбата на прокуратурата съобщава, че по сигнали на Бюрото за финансово разузнаване и проверки, възложени от прокуратурата на ДНСП през 2003 г., прокуратурата е образувала две следствени дела за изпиране на пари - срещу Цвета Манавска /което се разследва от Столичната следствена служба/ и срещу неизвестен извършител /което се разследва от Националната следствена служба/.

На 22 юли 2003 г. служители на Агенция "Митници" и СДВР разкриват контрабанден канал за китайски стоки, внасяни в България от Гърция. Само на 19 юли са задържани пет контейнера, регистрирани на различни юридически лица. На 25 юли 2003 г. Николай Методиев - Пилето е задържан за участие в контрабандния внос. Според източници от МВР каналът е под контрола на Самоковеца, а Николай Методиев е главен организатор на контрабандните канали на Косьо Димитров.

На 28 юли 2003 г. министърът на вътрешните работи Георги Петканов заявява, че няма данни как Косьо Димитров е попаднал в контрабандни канали, но уточнява, че Димитров не е свързан със структурите на бившата Държавна сигурност.

На 7 ноември 2003 г. в дискотека "Ескейп" в София възниква скандал, който прераства в бой. Скандалът е между охраните на Красимир Маринов -Маргина, Константин Димитров - Самоковеца и Антон Милтенов-Клюна, които също са били в дискотеката. При последвалия бой са произведени изстрели, но пострадали няма. Задържани са около 50 души. По случая е образувано полицейско дознание за престъпление по чл. 325 от НК срещу неизвестен извършител. Сред разпитаните е и Косьо Димитров.

В Лондон Самоковеца има 3 фирми - "Борогруп Травел-Лондон" /регистрирана на 25 януари 2002 г./ с предмет на дейност "бизнес дейности"; "Борокар Лимитид" със съдружник Александър Проданов; в третата фирма "Gold standard supplies LTD", регистрирана на 7.2.2001 г., К.Димитров е съуправител с Ралица Узунова, дъщеря на собственика на "Интерсервиз Узунови" - Красимир Узунов.

Негови фирми в България са: "Косьо 99 - Константин Димитров", "Кедър", "Карго експрес", "Арес" "Българска енергийна компания" - според публикации в медиите е свързана с Константин Димитров, но той отрича това. Собственик на компанията е Радостина Димова. На 11 юни 2003 г. тя е определена за купувач на дружеството за ремонт на машини и части за електроцентрали "Атоменергоремонтстрой".

Фирми на Константин Димитров:

"АРИС" ЕООД - Самоков
Създадена на 11.10.2000 г. Прекратена на 15.11.2001 г.
- дял на К. Димитров - 100.00 процента

"БОРО ТРАВЕЛ" ЕООД - Самоков
Създадена на 28.9.2000 г. Прекратена на 15.11.2001 г.
- дял на К. Димитров - 100 процента

"БОРО ГРУП ТРАВЕЛ ЛОНДОН" - ЕООД, София.
Създадена на 12.7.2002 г.
- управляващ К.Д - 100 процента чуждестранно участие
- дял на Константин Димитров - 60 процента
- дял на Ангелина Димитрова /съпруга/- 15 процента
- дял на "Борогруп Травъл Лондон" - 25 процента

"БОРОГРУП ТРАВЕЛ" - ООД, Самоков
Създадена на 15.11.2001 г. Прекратена на 12.7.2002 г.
- дял на К.Димитров - 80 процента
- дял на Ангелина Димитрова - 20 процента
В нея се вливат фирмите "Арис", "Чамкория", "Борогруп", "Боро
Травел".

"БОРОГРУП" - ООД, Самоков
Създадена на 24.9.1998 г. Прекратена на 15.11.2001 г.
- дял на К.Димитров - 60 процента
- дял на А.Димитрова - 40 процента

"ДАНС-2" - ООД, Самоков
Създадена на 5.5.1998 г.
- дял на К.Димитров - 20 процента

"КОСЬО 99 - КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ" ЕТ
Създадена 15.6.1999 г.
- дял на К.Димитров - 100 процента

"ПЕРУН" - ООД, София
Създадена на 2.12.1997 г.
- дял на К. Димитров - 80 процента

"ЧАМКОРИЯ" - ЕООД, Самоков
Създадена на 15.11.2001 г.
- дял на К.Димитров - 100 процента

*По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. самоковец
    #2

    ЕВАЛА ГРДСКИ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.