Кой какъв е в Държавната дума

Всяка от фракциите в Държавната дума си има свой облик.

Комунистическата партия на Руската Федерация е най-голямата фракция /84 души/. Освен в нея в Аграрно-промишлената група повече от половината са комунисти. Партията контролира общо около една трета от гласовете в Думата и от миналото лято стабилно заема нишата на опозицията. Комунистите редовно гласуват против основните инициативи на правителството и на президента - понякога "заради идеологията", друг път без ясно обясняване на причините.

По времето на Елцин комунистът-депутат се отличаваше с нескрита вътрешна злост, повишена раздразнителност и обида от живота. Сега обидата се е притъпила, злобата е прикрита. Ако някой във фракцията гласува против линията на партията, то става със специалното разрешение на ръководството.

Типичният комунист в Думата е мъж на средна възраст с костюм средно качество, обикновено сив. Не ползва скъп парфюм, а предпочита одеколон с мъжки мирис, леко напомнящ старата родна продукция. Макар благосъстоянието на депутатите да расте, явното контене в групата не се поощрява: "партията на бедните" не трябва да парадира с богатство и да дразни избирателя.

Колективът се сплотява, като чества заедно празниците: Нова година, 23 февруари и 8 Март. По принцип се игнорира денят на "елциновата" Конституция или на независимостта на Русия. Никакви ресторанти, почивни домове или клубове! Празнува се в стаята на фракцията в Думата. Всички приказки, че комунистите предпочитали водката, са само смело обобщение. Може и да предпочитат, но употребяват каквото има. Лидерът на КПРФ Генадий Зюганов, според собствените му думи, пие "по-малко от Елцин, но повече от Горбачов" и няма особени предпочитания.

"Яблоко" в момента има в групата си 17 души. За членовете на тази фракция е характерен скептичен, леко скучаещ и уморен израз на лицето. Членовете на групата не очакват нищо добро, но работят много активно над законите и се ценят високо като експерти. Подкрепят повечето инициативи на правителството и на президента, макар че не винаги могат да обяснят защо. Когато поради принципно несъгласие не могат да гласуват "за", предпочитат да премълчат и просто да не гласуват.

"Яблоко" е фракция с лидер-невидимка. Генадий Явлински се появява в заседателната зала няколко пъти в годината и обикновено мълчи. Макар че в кабинета си работи редовно.

Членовете на групата организират общи сбирки за Нова година и преди лятната ваканция. По традиция се събират в стола на сградата на Старая площад. Ръководството произнася топли думи, след това вдигат тостове за всеки отдел.

"Единство" е втората по численост фракция след КПРФ - 81 души. Това са "най-твърдите путинци" в Думата. Понякога, твърдо ориентирани към Кремъл, правят странни зигзаги: днес гласуват "за", на следващия ден по същия въпрос "против".

Депутатите от регионите, представени във фракцията, постепенно започнаха да се обличат значително по-добре. А бизнесмените и представителите на фондове и странни организации с неясен произход на парите се обличат много скъпо. Скъпите и много скъпите часовници са външният, но не много натрапчив атрибут на богатството, който демонстрират. Аскетизмът, възприет при комунистите, при тях не е на мода.

Фракцията, която представлява "партията на властта", няма дълга история, но въпреки това вече са се появили известни традиции. Празниците се отбелязват колективно в ресторант или почивен дом извън града. За разлика от комунистите, почти винаги всички се веселят заедно със семействата. Както казват нейните членове, "ние сме партия, призована да обединява обществото, затова пием всичко". И водка, и коняк, и вино.

"Отечество цяла Русия" е вторият филиал на "партията на властта" в Думата. В момента в нея има 49 души. Тя е по-самостоятелна, тъй като има най-голям брой опитни политици и депутати с голям стаж - 10 бивши членове на правителството, включително Евгений Примаков. При гласуването няма никаква принципна разлика от гласуванията на "Единство".

Депутатите от "Отечество цяла Русия" са задружен колектив, честват заедно рождените дни и другите празници. Имат обичай: когато се произнася тост, всички с ентусиазъм да викат три пъти "ура!"

Съюзът на демократичните сили, 32 души, е една от фракциите с повишена вулканична активност: на групи напускат и на групи идват нови членове. Като цяло колективът оставя странно впечатление: няколко работещи депутати, а основата маса се занимават с личните си работи. Сред традициите на фракцията е събирането на заседания в началото на всяка сесия - извън града, в добър хотел или почивен дом. През деня работа, вечер - сауна, басейн, вечеря. Гвоздеят на програмата вечер са случките от живота на руското правителство и въобще на властта от времето на Борис Елцин, които разказва Борис Немцов.

ЛДПР е най-хулиганският и същевременно най-малкият колектив в Думата - 12 души. Понякога е много трудно, а понякога съвсем лесно да се разпознаят членовете на ЛДПР сред останалите депутати. Част от тях се обличат и се държат като обикновени хора и могат да бъдат разпознати само след разговор. В същото време съратник на Жириновски може да бъде разпознат по придружаващите го помощници или приятели: кожено яке, съчетано с анцуг и маратонки /именно такъв персонаж до неотдавна заобикаля формалния ръководител на фракцията Игор Лебедев, сина на Владимир Жириновски/. В 99 от 100 случая ЛДПР гласува така, както е необходимо на властта.

Членовете на фракцията имат специални, партийни празници. Главният от тях е 25 април - рождения ден на Владимир Жириновски, и той се чества с големи веселби в скъпи ресторанти или престижни заведения. Говори се, че през 1992 г. рожденият ден на вожда бил честван в бившата държавна дача на Берия...

По БТА

Споделяне

Още от Свят