Колекцията от монети на Цветан Василев още не е в НИМ заради липса на бронирана кола

Колекцията от монети на Цветан Василев още не е в НИМ заради липса на бронирана кола

Колекцията от монети на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев все още не се намира в Националния исторически музей (НИМ), тъй като няма бронирана кола, с която да бъде транспортирана.

Това обясни директорът на музея Божидар Димитров в четвъртък пред БНТ. Монетите бяха иззети заедно с много картини от централата на КТБ наскоро, след като Софийският градски съд уважи искане на прокуратурата за техния запор.

По думите на Димитров монетите на Цветан Василев са изключително ценни. Един от най-скъпите екземпляри в колекцията е американската монета “Двоен орел”, изсечена по време на първия мандат на президента Рузвелт. Тя е на стойност около 8 милиона евро. Смята се, че в света са останали само 7 монети от този вид. Димитров разказа още, че не по-малко ценна е Ватиканската серия, от която са изсечени само 500.

Шефът на НИМ заяви още, че колекцията няма да бъде излагана, тъй като представлява веществено доказателство колекцията. Ще бъде запечатана и ще се отваря само в присъствието на адвокати.

Споделяне

Още по темата

Още от България