Активите на КТБ се стопиха до под 1.84 млрд. лв.

На тях се разчита, за да се покрият вземанията на кредиторите на банката - основно фонда за гарантиране на влоговете

Активите на КТБ се стопиха до под 1.84 млрд. лв.

Активите на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) са се стопили до 1.835 млрд. лв. Само за последните три месеца на годината те са намалели със 733.8 млн. лв. и с над 4 пъти в сравнение с края на май, когато банката с отнет лиценз все още работеше. Това показва незавереният финансов отчет на КТБ за последните три месеца на 2014 г.

На активите на банката ще разчитат бъдещите ѝ кредитори, ако тя бъде обявена в несъстоятелност. При това положение основен кредитор на КТБ ще се яви Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който покри със свои средства и заем от държавата защитените влогове в КТБ. До момента за целта са дадени над 3.5 млрд. лв. От финансовите резултати на КТБ към края на годината обаче излиза, че фондът едва ли ще успее да си върне цялата сума. Другите кредитори като вложителите с депозити над защитените по закон 196 000 лв. също трудно ще получат парите си. Според финансовия отчет на банката негарантираните депозити в нея към края на годината са 1.32 млрд. лв.

Активите на КТБ се стопиха най-вече заради обезценката на над 4.2 млрд. лв. - основно кредити, срещу които няма никакво обезпечение. През последното тримесечие те намаляват допълнително основно заради направени прихващания - клиенти искат отписване на кредитите си за сметка на депозити в банката. Голяма част от влоговете, с които се отписват заеми, са придобити чрез цесии - сделки между вложители и кредитори в банката.

За да предотврати стопяването на активите на банката от тези сделки, парламентът прие законови промени, с които се опита да ги направи невалидни. Въпреки това квесторите на КТБ, назначени от БНБ, са удовлетворили 668 уведомления за цесии (купуване на депозит в банката), след които е последвало и искане за прихващане т.е. отписване на кредит към банката. Общата отписана сума заеми т.е. активи е 852.29 млн. лв.

Квесторите са приели и 109 уведомления за смяна на собственика на депозит в банката за обща сума 40.5 млн. лв. Новите длъжници на банката са поискали в последствие влоговете да бъдат раздробени или пък все още не са заявили някакво последващо действие с тях. В първия случай квесторите са отказали да изпълнят искането като неоснователно.

Все още се разглеждат 6 уведомления за цесии за общо над 56 млн. лв.

Освен че намалява, кредитният портфейл на затворената КТБ продължава да се влошава в края на годината. През последното тримесечие за предсрочно изискуеми са обявени 148 кредита на 68 кредитополучатели за общо 2.85 млрд. лв. Редовните заеми са за едва 119.44 млн. лв. и са само 2.56% от общата сума на кредитния портфейл на банката. Непросрочените и необезценени редовни кредити са за под 5 млн. лв. и са с дял 4.13% от сумата на всички редовни заеми.

Към края на годината КТБ е на загуба от 4.27 млрд. лв. Тя е със 100.235 млн. лв. по-ниска от тази към края на септември. Това се обяснява с по-ниските разходи за обезценка, поради по-малкия обем (основно от прихващане) на кредитния портфейл.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?