Фондът за влоговете взема скоростно контрола над КТБ от БНБ

Парламентарно представените партии се обединиха около спешни законови промени, за да се спре "разграбването" на банката с отнет лиценз

Фондът за влоговете взема скоростно контрола над КТБ от БНБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще поеме скоростно контрола над Корпоративна търговска банка (КТБ) от Българската народна банка (БНБ). Това ще стане с назначаването на временни синдици на мястото на квесторите, определени от централната банка да управляват финансовата институция с отнет лиценз.

Промените вероятно ще станат възможни още следващата седмица, след като в четвъртък политическите партии се обединиха около спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, стана ясно след среща в Министерството на финансите, на която присъства и премиерът Бойко Борисов.

Ако промените станат факт, съдът няма да има думата при назначаването на бъдещите синдици, както е при фирмените дела. Временните управляващи на КТБ ще бъдат определени директно от Фонда за гарантиране на влоговете, предвиждат текстовете, обсъждани от правителството и представители на партиите в парламента. Правомощията им ще бъдат уточнени вероятно в петък, но най-общо ще включват искане на обезпечителни мерки от съда за запазване на имуществото на банката, както и атакуване на вече одобрени от квесторите сделки с имущество на институцията. Новите правила ще важат и в бъдеще.

Прибързан опит за вземане на властта

По-рано през деня Софийският градски съд отхвърли искането на фонда за влоговете, който се явява основен кредитор на КТБ, да се назначи временен синдик на КТБ, за да се спре топенето на активите ѝ, които към края на миналата година са 1.84 млрд. лв. основно заради прихващания и отписване на кредити. Фондът разчита на осребряването на активите, за да си върне поне частично дадените над 3.5 млрд. лв. за изплащане на гарантираните депозити в КТБ. Съдът обаче отхвърли искането за назначаване на временен синдик с мотива, че в сега действащия Закон за банковата несъстоятелност такава възможност няма.

"Предварително назначаване на временен синдик не е сред мерките, които действащият към настоящия момент особен закон за банковата несъстоятелност допуска да бъдат наложени в тази фаза. Същият извод следва и правният характер на квестурата при отнемане на лиценз на търговска банка, уреден в чл. 105 от Закона за кредитните институции. Предоставените надзорни функции на квесторите изключват по дефиниция надзорни правомощия на синдика върху осъществяваната от тях надзорна дейност", мотивира се СГС в определението си по казуса. То обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Демонстративна загриженост за парите на хората

Няколко часа след определението на съда депутати от различните групи в Народното събрание се обединиха около това съдът на практика да бъде елиминиран при вземането на решение за назначаване на временен синдик. Сред срещата в Министерството на финансите те демонстрираха загриженост за "парите на хората" и обществения интерес ден след призива на Борисов от парламентарната трибуна да подкрепят бързи законови изменения, с които да се спре "разграбването" на КТБ.

"Искам да благодаря на всички политически сили за отговорното държавническо поведение и за това, че не политиканстват по случая, както обикновено. До сряда с усилията на всички парламентарни групи ще бъде прието на второ четене изменение в Закона за банковата несъстоятелност, с което да се позволи назначаването на временни синдици в КТБ", каза премиерът след края на срещата. Той обясни, че по препоръка на лидера на БСП Михаил Миков фондът за влоговете поискал от съда да се назначи временен синдик на КТБ като обезпечителна мярка, която е позволена в Търговския закон. Съдът обаче отказа.

"Няколко закона се бият в момента и един добър адвокат може да изкара така, че квесторите не са нарушили закона (при признаването на прихващанията - б. а.)", коментира Борисов. Той за пореден път обясни, че законовите промени са нужни, за да се спре разграбването на "заводи и имущество на КТБ", което тече в момента. За пример даде военният завод "Дунарит", който бил "взет от банката, сменил е собственика си, а ние ще чакаме да си получим парите от кредита за него от КТБ".

"Дунарит" беше контролиран от Цветан Василев и придобит с кредит от КТБ. След затварянето на банката Василев загуби контрола над "Дунарит", но в последните месеци това се промени. Междувременно лицензът на завода за внос и износ на оръжие беше спрян по предложение на икономическия министър Божидар Лукарски и ДАНС с мотива, че има голям финансов риск за държавата. В четвъртък Борисов не обясни как точно държавата губи от смяната на собствеността в "Дунарит".

След краткото изказване на премиера Мая Манолова от БСП допълни, че освен, че левицата подкрепя спешните законови промени за КТБ, ще настоява да се дадат възможности за контрол по цялото производство по несъстоятелност, включително и на дейността на временните синдици, защото "се оказа, че има доста въпросителни около дейността на квесторите, които са ръководили процесите".

Петър Славов от Реформаторския блок повтори, че групата ще настоява да се наеме компания, която да проследи къде са отишли парите от затворената банка, как могат да се върнат и да се търси отговорност от хората, които са го допуснали. Блокът ще иска и отчетност при осребряването на парите, за да се получи максималната цена.

"Явно ситуацията с КТБ е извън общата система на правото и се налагат много по-бързи мерки", коментира в четвъртък сутринта председателят на НС Цецка Цачева.

В сряда Борисов призова депутатите за спешни законови промени, за да се вземе контролът над КТБ от БНБ и така да се спре "разграбването" на банката до обявяването ѝ в несъстоялност. Той критикува и Върховния административен съд (ВАС), че се бави с делото по жалба на акционерите в КТБ срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката и така не може да започне процесът в Софийския градски съд за обявяване на финансовата институция в несъстоятелност. Шефът на ВАС Георги Колев обясни в четвъртък, че е готов лично да влезе в съдебния състав по делото за лиценза на КТБ, но обясни, че не вижда забавяне на съдиите. Според него до средата на април трябва да има решение по казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?