Борисов иска закон със задна дата, за да спре "разграбването" на активите

Управляващите опитват да вземат от БНБ контрола над КТБ

По неясно каква процедура фондът за влоговете поиска предварително временен синдик за банката

Управляващите опитват да вземат от БНБ контрола над КТБ

Премиерът Бойко Борисов се обяви за закони със задна дата, които да направят възможно спешното назначаване на служебен синдик в Корпоративна търговска банка (КТБ), за да се предотвратят злоупотреби с активите ѝ. Междувременно Фондът за гарантиране на влоговете поиска от Софийския градски съд да назначи предварително временен синдик на КТБ, която е с отнет лиценз. Така фондът, който е и основен кредитор на банката, на практика иска да вземе контрола върху нея от Българската народна банка (БНБ), която я управлява чрез назначени при затварянето ѝ през юни миналата година квестори.

Бойко Борисов обяви изненадващо в сряда пред парламента, че още днес ще бъде внесено предложение за назначаване на временен синдик в КТБ, за да се спре "разграбването" на имуществото ѝ при управлението на квесторите. Той заяви, че е много притеснен и призова за спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, които да позволят фондът за влоговете да влиза в управлението на закъсали банки още преди те да са обявени от съда във фалит.

Юридическа каша

Не е ясно на какъв закон се позовават премиерът и фондът в искането си, тъй като според сега действащия Закон за банковата несъстоятелност, възможност за назначаване на временен синдик няма. Такъв може да влезе едва след обявяването на банката в несъстоятелност, а делото за това все още не е започнало, тъй като тече друго по жалба на акционерите срещу решението за отнемане на лиценза на банката. От Фонда за гарантиране на влоговете обявиха, че не могат да коментират на какви основания е искането за предварително назначаване на временен синдик.

Паралелно с това се подготвят спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, които да дадат възможност на фонда за влоговете да поема контрола над затворена банка в момента, в който лицензът ѝ е отнет, обясни Борисов. Идеята е това да става с назначаването на временен синдик, който да може да преразглежда вече направени сделки като одобряваните в момента прихващания от квесторите на КТБ. Те водят до свиване на актимите на банката. Борисов уточни, че възможност за назначаване на временен синдик съществува в процедурата по търговската несъстоятелност. Според премиера новите текстове ще действат със задна дата, за да важат и за КТБ. Така ако бъде назначен временен синдик, предложен от фонда за влоговете, той ще ръководи квесторите до окончателното обявяване в несъстоятелност.

По сегашния закон КТБ трябва да се ръководи от квесторите, назначени от БНБ, до евентуалното ѝ обявяване в несъстоятелност. Тогава Фондът за гарантиране на влоговете поема контрола чрез синдик, който трябва да осребри имуществото на банката и така да се издължи на кредиторите. Най-голям сред тях е фондът за влоговете, който е изплатил със собствени средства и чрез заем от държавата защитени заеми в КТБ за над 3.5 млрд. лв. Към края на миналата година вложители с негарантирани депозити имат да получават 1.32 млрд. лв. от банката и също ще са кредитори при бъдещата несъстоятелност.

Активите се топят

Както Mediapool писа, в края на миналата година активите на затворената банка са се свили до 1.835 млрд. лв. Само за последните три месеца на 2014 г. те са намалели със 733.8 млн. лв. основно заради направени прихващания - клиенти искат отписване на кредитите си за сметка на депозити в банката. Голяма част от влоговете, с които се отписват заеми, са придобити чрез цесии - сделки между вложители и кредитори в банката. Процесът на отписване на активи в следствие на прихващания продължава въпреки законовите поправки, направени от управляващите, с които тези сделки трябваше да бъдат спрени. Дори и прихващанията да бъдат атакувани в съда от бъдещия синдик на банката, квесторите вече са освободили обезпеченията по отписаните кредити и няма как средствата да се върнат и при евентуални положителни съдебни решения.

"Законовите промени се оказват недостатъчни, за да се гарантира масата на несъстоятелността (от която трябва да се плаща на кредиторите- б.а.)", обясни Борисов на депутатите. Според него проблемът допълнително се задълбочава от това, че делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност се бави. То е спряно, тъй като акционерите в затворената банка атакуваха в съда решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Борисов припомни, че на първа инстанция тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави получените жалби без разглеждане и прекрати производството на 13 януари. "Това определение също е обжалвано пред петчленния състав на ВАС и вече повече от месец второинстанционното производство не може да стартира", заяви Бойко Борисов и добави: "Понеже всички много се упражняваме по съдебна реформа, съдебна реформа не значи само да сменим този или онзи, а да се гарантира, че това не може да се случва".

Пишете до ВСС как квестори разпродават имущество, докато съдът се бави

Премиерът призова политическите сили в парламента да се обединят и да пишат писмо на Висшия съдебен съвет от името на Народното събрание. "Не искам да влизам в никакви пререкания, пази Боже, със съдебната система, но ако може да направите едно писмо до ВСС, да ги запознаем, че когато става въпрос за над 3.5 млрд. лв., забавянето на едни съдебни решения с 3-4 месеца означава през това време квесторите да разпродадат имуществото и ние нямаме никакви възможности да отреагираме", допълни Борисов. Той изрази надежда всички парламентарни групи да подкрепят предложените законови промени. "Не бива да оставим да разграбят банката", заяви премиерът.

По-късно депутати обясниха, че не са виждали конкретни текстове за промяна на закона, а в Министерството на финансите се събра работна група с участието на народни представители, която да обсъди предложенията. "Има консенсус за спешни законодателни мерки с оглед опазване на общия интерес на всички граждани и кредитори по казуса КТБ", каза след срещата министърът на финансите Валдислав Горанов. Той добави, че консултациите продължават и в четвъртък, като до обяд всички парламентарни групи ще получат конкретните текстове на законовите промени. "Предполагам, че ще има обща законодателна инициатива", каза Горанов и добави, че в противен случай може да се стигне разграбване на банката.

По-рано през деня Борисов призова законовите изменения да са факт още следващата седмица.

Десислава Атанасова от ГЕРБ оглави нарочната комисия "КТБ"

Междувременно Народното събрание избра състава на временната парламентарна комисия, която ще проверява действията на БНБ, Комисията за финансов надзор и Държавната агенция "Национална сигурност" по КТБ. Председател на комисията стана депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, един от здравните министри в първия кабинет на ГЕРБ. Тя събра повече гласове "за" от другото предложение за председател - Радан Кънев от Реформаторския блок.

Комисията няма да има заместници и членовете ѝ бяха избрани на пропорционален принцип от парламентарните групи. Членове от ГЕРБ са Владислав Николов, Анна Александрова, Цветомир Михов, Даниела Савеклиева, Снежана Дукова и Красен Кръстев. Представителите на БСП са Румен Гечев, Филип Попов и Димитър Горов. На ДПС - Йордан Цонев, Петър Чобанов и Янко Янков. От реформаторския блок в комисията са Радан Кънев и Димитър Танев, от Патриотичния фронт - Борис Ячев и Искрен Веселинов, от "Атака" - Николай Александров, от АБВ - Лъчезар Никифоров. От Български демократичен център нямаха готовност да обявят предложението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес