Сръбските магистрати отказаха да екстрадират Цветан Василев

Казусът се връща на първа инстанция, съобщиха от Апелативния съд в Белград

Сръбските магистрати отказаха да екстрадират Цветан Василев

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев няма да бъде екстрадиран в България.

Това е решението на Апелативния съд в Белград по искането на българските власти, съобщи в сряда говорителят на съда Миряна Пилич, цитирана от БНР. По думите ѝ казусът се връща на първа инстанция. Мотиви за решението на апелативните магистрати не се съобщават.

Преди пет дни стана ясно, че Висшият съд в сръбската столица е приел искането за екстрадицията на Василев за основателно. Според практиката по такива казуси в западната ни съседка последната дума ще има правосъдният министър.

Цветан Василев е обвинен от българската прокуратура за източването на 206 млн. лв. от "Корпоративна търговска банка", чийто мажоритарен собственик е неговата фирма "Бромак". При поставянето на банката под особен надзор в края на юни м.г. Василев бе във Виена и отказваше да се върне да свидетелства в България заради притеснения за сигурността си.

След като бе обявен за издирване чрез Интерпол, той се предаде на сръбските власти в на 16 септември м.г. Съдът в Белград обаче реши да го остави на свобода, докато се разглежда искането на българската прокуратура за екстрадицията му.

Два дни, след като се предаде в сръбската столица българските власти изпратиха официално искане за екстрадицията му. Междувременно сръбските магистрати го пуснаха от ареста с най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

Освен Цветан Василев по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още отстранените изпълнителни директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той окончателно бе отстранен от длъжността си заради делото, след което парламентът прекрати пълномощията му.

В средата на октомври м.г. прокуратурата обяви, че разследва Василев и съпругата му Антоанета за пране на пари. Това се случи само две седмици, след като стана ясно, че разследващите в Лихтенщайн и Швейцария също водят подобни производства срещу банкера.

На 6 ноември м.г. пък БНБ отне лиценза на КТБ, която бе поставена под специален надзор през юни същата година. Основният мотив за отнемането на лиценза бе отрицателен капитал на банката от 3.75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?