Синдиците на КТБ търсят оценител за имотите й

Квесторите на фалиралата банка отхвърлиха обвиненията на Борисов за преправяне на договори за депозити

Централата на КТБ в центъра на София. Сн. БГНЕС

Синдиците на обявената във фалит Корпоративна търговска банка (КТБ) вече търсят оценители на вещите и имуществените права на банката. През последната седмица те са се срещнали с представители на оценяваща компания, за да обсъдят възможностите дружеството да се ангажира с въпросната оценка. Това става ясно от седмичния отчет за дейността на синдиците. В него името на оценяващата компания не е посочено, тъй като било търговска тайна.

Продажбата на имущество на КТБ е един от начините за набиране на средства за възстановяване на парите на кредиторите на фалиралата банка. Най-голям сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който изплати близо 3.6 млрд. лв. за гарантираните депозити в КТБ.

В отчета за работата на синдиците пише още, че са изпратили на Софийската градска прокуратура документи по договори за депозити с преференциални условия. Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че има оперативна информация, че квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев, които управляваха банката до назначаването на синдиците, са променили около 1000 договора за влогове със специални условия, за да може хората и фирмите, с които са сключени, да получат по 100 000 евро, колкото е таванът на гарантираните депозити. Преференциалните влогове бяха изключени от списъка на тези, които подлежат на възстановяване от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Борисов изчисли, че с действията на квесторите, фондът е ощетен със 100 млн. евро, обеща информация и дела до няколко седмици. Той каза още, че в последните дни на управлението си на КТБ квесторите са освободили и много обезпечения по кредити към банката.

Обвиненията на Борисов доведоха до отговор на квесторите Костадинчев и Лютов, които за пореден път обявиха, че са "работили изключително и само в рамките на законовите предписания и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции". Те казват, че в процеса по изплащане на гарантираните депозити са работили заедно с Фонда за гарантиране на влоговете и Българската народна банка и са спазвали стриктно техните указания – "начин на работа, който прави самоволните действия невъзможни". Всичко това било подробно документирано.

"Изразяваме крайно недоумение от необоснованите обвинения към нас, свързани с тази сфера от нашата дейност. Заявяваме, че в нито един момент не сме нарушили закона и настояваме за незабавна ескпертна проверка по тези обвинения поради драстичното им разминаване с обективната истина", пишат квесторите. По въпроса с освободените обезпечения те казват, че всичко е описано в заключителния им доклад, връчен на БНБ, на временната анкетна комисията към Народното събрание за казуса "КТБ", на финансовия министър, на заместник-главния прокурор, на главния секретар на МВР, на председателя на фонда за влоговете и на самите на синдици. "В него са ясно обяснени и мотивирани действията ни при стриктно спазване на закона, предвидените процедури и указанията на надзорните институции. Оставаме на разположение на компетентните разследващи органи за каквото и да било съдействие"ы заявяват Костадинчев и Лютов.

В доклада на синдиците за работата им през последната седмица е записано, че са подготвени искови молби за обявяване на нищожни на прихващания между кредити и депозити на две търговски дружества. Не се посочва обаче нито кои са компаниите, нито за какви суми става въпрос. Поискана е и несъстоятелност на няколко дружества, които имат задължения към КТБ, но също не се посочва кои са фирмите и колко дължат.

Синдиците имат ангажимент и да наемат международна компания, която да проследи финансовите потоци от и към КТБ. През последната седмица те са разглеждали и анализирали офертите на дружествата, които искат да се включат в издирването на парите от фалиралата банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?