Временна парламентарна комисия ще нищи източването на КТБ

Сн. БГНЕС

Временна парламентарна комисия ще нищи работата на държавните органи, които е трябвало да контролират Корпоративна търговска банка (КТБ) и да спрат източването ѝ. Лицензът на банката беше отнет от Българската народна банка (БНБ), след като се оказа, че финансовата дупка в нея е над 4.2 млрд. лв. В резултат се наложи да бъдат изразходвани 4 млрд. лв. от Фонда за гарантиране на влоговете, за да бъдат платени защитените депозити в банката, а много вложители загубиха парите си.

Временната комисия ще проверява действията на БНБ, Комисията за финансов надзор (КФН) и на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Целта е да се види дали те са допуснали пропуски по отношение на КТБ и да се предложат законови промени за затягане на контрола, за да не се стига до "подобни афери в бъдеще".

Според мотивите за създаване на комисията ключова роля в казуса с КТБ има БНБ, която осъществява надзор над банките. Работата на централната банка беше критикувана от всички политически сили и заради това беше поискана и оставката на гуверньора Иван Искров. Той обаче отказва да се оттегли от поста и може да бъде сменен най-рано през лятото, тъй като мандатът му изтича. "И до момента не е ясно дали става въпрос за индивидуални грешки на ръководители на БНБ или системни проблеми в начина на работа на надзора", пишат вносителите.

Временната комисия ще проучва и какви действия е предприела КФН по отношение на публичното дружество КТБ. Ръководителите на финансовия надзор вече обясняваха пред комисията по бюджет и финанси какво са направили по отношение на затворената банка. Според обясненията им техните правомощия по отношение на банките са ограничени, но обявиха, че КФН си е свършила работата при контрола на КТБ като публично дружество и инвестиционен посредник.

Временната комисия ще проучва и действията, предприети от ДАНС и има капацитета агенцията да се намесва при мащабни финансови измами като тази със затворената банка. В противен случай е заплашена националната сигурност, смятат вносителите.

Съставът на временната комисия ще бъде гласуван следващата седмица по искане на ГЕРБ, които обявиха, че не са готови сега да предложат свои представители. Според приетото от депутатите решение в комисията ще влизат представители на всички политически групи, като броят им ще е пропорционален на броя на депутатите на всяка формация.

В момента действат още две анкетни комисии. Едната проучва състоянието на пенсионните фондове, а другата на енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес