Кабинетът развали концесия с Цветан Василев за пристанище Русе-запад

Кабинетът развали концесия с Цветан Василев за пристанище Русе-запад

Малко повече от година след като беше отдаден на концесия за 35 години пристанищният терминал Русе-запад, Министерският съвет реши да развали договора заради неизпълнението му от страна на частния оператор. Това съобщи правителствената информационна служба.

Договорът за концесия с "Пристанищен терминал Русе-запад" АД беше сключен на 18 септември 2013 г., като решението за подписването беше взето след тръжна процедура, преведена по времето на първото правителство на Бойко Борисов.

Офертата на обединението "Пристанищен терминал Русе-запад" беше единствената за концесията на пристанищния терминал. В него влизат компаниите "Фанти Г" и "Шип инвест", които обещаха да инвестират 12.2 млн. лв. в развитие на инфраструктурата и съоръженията. Размерът на фиксираната част на годишното концесионно плащане беше 120 000 лв. без ДДС.

Взимането на концесията на пристанищния терминал Русе-запад, който има 10 корабни места, от дружества на Цветан Василев беше очаквано в бранша, след като през лятото на 2011 г. "Шип инвест" придоби 75% от корабостроителницата в Русе, която се намира точно на този терминал.

Очевидно след отнемането на лиценза на КТБ сега компаниите, свързани с Цветан Василев изпитват затруднения да изпълняват ангажиментите си. Василев придобиваше държавни активи с кредити от КТБ чрез свързани фирми, които в крайна сметка се оказаха необслужвани и бяха платени от данъкоплатците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес