Държавата ще плати потъналите 13 млн. лв. в КТБ за санирането

Държавата ще плати потъналите 13 млн. лв. в КТБ за санирането

Държавата ще плати потъналите в КТБ 13 млн. лв., с които трябваше да се отпускат нисколихвени кредити за обновяване на жилищата по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). Средствата бяха на депозит в банката с отнет лиценз и се търсеше вариант да бъдат възстановени.

 

Очаква се в сряда правителството да одобри отпсукнето на близо 15 млн. лв. по бюджета на регионалното министерство. Те са за осигуряване на съфинансирането от страна на собствениците. По този хората ще получат 100% безплатно саниране, както е по националната програма за обновяване на старите блокове. Така се осигурява равнопоставеност на всички кандидати, пише в съобщението на правителствената информационна служба.

Първоначално програмата за саниране по ОПРР предвиждаше 50% самоучастие на собствениците с мотива, че Брюксел не дава делът на безвъзмездната помощ да е по-висок. След това обаче беше договорено собствениците да осигуряват 25 на сто от парите, нужни за обновяване на блока, а от началото на тази година програмата вече е изцало за сметка на ОПРР.

Няма яснота дали България е получила разрешение от Брюксел да отпуска пълната сума за ремонт на жилищата на избраните кандидатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България