Командирът на гръмналото поделение край Челопечене в депресия

Командирът на гръмналото поделение край Челопечене в депресия

Софийският военен съд отложи в понеделник делото срещу бившия командир на гръмналото военно поделение край Челопечене майор Мирослав Митов.

Адвокатите му представиха пред съда свидетелство за неговото здравословно състояние, според което Митов е в болница със "смесено тревожно-депресивно разстройство“. Делото се отлага за неопределено време.

Митов е обвинен в незаконно изсичане и продажба на дървесина от района на поделението, в присвояване на чужди вещи в големи размери, собственост на Министерството на отбраната, и превишаване на властта с цел имотна облага.

По делото са заведени и два граждански иска за близо 42 000 лева от министерството и столичния район “Кремиковци“.

Майорът бе отстранен от длъжност, след като складирани боеприпаси в поделението край Челопечене се взривиха на 3 юли. Тогава излезе информация за цял куп далавери, вършени в поделението по негово време.

Вътрешната проверка на военното министерство показа, че майор Митов е имал девет наказания, сред които една година понижаване в длъжност и мъмрене, но въпреки това не е бил уволняван. Един от случаите, за които е наказван, е свързан с това, че при проведен търг за продажба на месингови гилзи, Генералният щаб и Министерството на отбраната (МО) са ощетени с 350 хил. лв.

Министерството започна преди няколко месеца проверка кой е покровителствал Митов. Сред разследваните са подалият оставка заради взривовете зам.-шеф на Генералния щаб по ресурсите ген.-лейт. Румен Цоков, сегашният представител на ГЩ в НАТО и ЕС ген.-лейтенант Атанас Запрянов, военното ни аташе във Вашингтон ген. Васил Върбанов и началникът на Щаба на НАТО в Скопие ген. Стоян Генков и други. До момента обаче МО не е обявило резултатите от проверката.

Според прокуратурата, злоупотребите в поделението са ставали в периода 2005-2007 година, като са проведени търгове, при които определена фирма е спечелила с цена в пъти по-ниска от достигнатата преди дни.

В периода 2002-2007 г. гръмналото поделение в Челопечене е продало боеприпаси за 3.5 млн. лв на цени от 1998 година.

Сред спряганите версии за инцидента в поделението са умишлен пожар с цел икономически интереси – прикриване на далавери, ставали в поделението, или подготвянето му за приватизация.

Споделяне

Още по темата

Още от България