Командири на "Ислямска държава" бягали от Сирия в Турция

Командири на "Ислямска държава" бягали от Сирия в Турция

Някои командири на "Ислямска държава" са се промъкнали в Турция от съседна Сирия, след като джихадистите претърпяха тежки поражения в разкъсваната от война страна, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от ДПА.

Неуточнен брой сирийски и чуждестранни джихадисти са избягали от бившите крепости на ИД Ракка и Дейр аз Зур и са пресекли турската граница през последните няколко седмици, посочва неправителствената организация, базирана във Великобритания.

За да си осигурят бягство в Турция, джихадистките командири са плащали между 20 000 и 30 000 долара на контрабандисти от райони в северната сирийска провинция Алепо, контролирани от подкрепяни от Турция сирийски бунтовници, допълва организацията без повече подробности.

В Ракка предстои официална церемония по случай освобождаването на града след четиримесечна офанзива на арабско-кюрдски сили с подкрепата на САЩ. Саудитският в. "Оказ" съобщи, че държавният министър по въпросите на Персийския залив към Министерството на външните работи на Саудитска Арабия Тамер ас Сабхан ще присъства на церемонията. Министърът, който вече е в Ракка, обсъди с местните власти ролята на Рияд във възстановяването на града.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?