Комисия предлага партийните субсидии да бъдат намалени с лев на глас

Бюджетната комисия в Народното събрание взе решение във вторник да се намали символично с 1 лев на глас субсидията за политическите партии. В момента субсидията е 12 лева годишно за всеки глас, спечелен от тях на парламентарни избори. Орязването с 1 лев представлява намаление с 8.3 процента.

За свиване на партийните субсидии до 10 процента се бяха договорили БСП и ДПС на семинара в Боровец в края на миналата седмица. Предложението беше внесено още в понеделник от заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев и беше прието от бюджетната комисия без гласове "против". Депутатите от ГЕРБ се въздържаха.

Парите от партийните субсидии се превеждат по сметките не само на партиите, които са получили над 4% и са влезли в Народното събрание, а и на тези, които са останали извън парламента, но са взели над един процент от подадените гласове.

Размерът на субсидията се фиксира в Закона за бюджета.

Намаляването на субсидията бе един от първите ангажименти на БСП и ДПС след като поеха управлението. В средата на юли парламентът дори прие промени в Закона за политическите партии (ЗПП) и тогава депутатът от БСП Георги Кадиев предложи намаляване на субсидията - по 6 лв. на глас и 45 хил. лв. за спечелен мандат.

Това предложение бе отклонено от вече бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров, че не е редно размерът на субсидията да се вкарва в постоянно действащ закон. Той допълни, че партията му принципно е съгласна да се намали държавното финансиране за партиите, но при приемането на държавния бюджет наесен.

Партиите в България получават едни от най-големите субсидии на базата на спечелен глас. В Германия, например, субсидията е 85 евроцента на всеки глас.

Споделяне

Още по темата

Още от България