Комисия призова за независим медиен регулаторен орган във Великобритания

Съдията лорд Брайън Левисън

Независимата британска комисия за разследване на практиките на местните вестници във връзка със скандала с подслушването на телефони призова за създаване на независим регулаторен орган за печата, чиято дейност да бъде уредена от закон, предаде Ройтерс.

Комисията, оглавявана от съдия Брайън Левисън, подчертава в своя доклад, публикуван в четвъртък, че тя по никакъв начин не предлага парламентът да контролира печатните издания. Вместо това тя се обявява за приемане на закон, който да съдържа правната база за създаване на независим регулаторен орган и да задължи властите да защитават свободата на печата.

Комисията "Левисън" бе създадена от премиера Дейвид Камерън заради обществения гняв във Великобритания след разкритията, че вече закритият таблоид на Рупърт Мърдок "Нюз ъв дъ уърлд" е подслушвал масово телефони.

Авторитетният съдия увери, че съгласно неговите препоръки политиците няма да могат да се месят в работата на печата.

Политиците станаха прекалено близки с медиите през последните 30 години, изрази съжаление той. Съдия Левисън отправи остри критики по адрес на някои вестници, като нарече поведението им "възмутително".  Те "съсипаха живота на невинни хора", подчерта той.

Споделяне

Още от Свят