Комисия в ЕП решава да се занимава ли с незаконните подслушвания в България

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (ЕП) ще обсъжда в сряда дали да включи в дневния си ред скандала с незаконните подслушвания в България, за които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе разпитван преди ден в спецпрокуратата.

Решението ще бъде взето на закрито заседание на координаторите на различните политически групи и ръководството на комисията. По информация на БНРт се очертава мнозинство в подкрепа на подобни дискусии заради възможните нарушения на човешките права и европейските стандарти.

Целта е да се реши как да процедира по-нататък ЕП. Дали темата да влезе в открито заседание на комисия или в пленарна сесия, дали по нея да има дебат или резолюция.

На 18 април председателският съвет на ЕП, който включва неговото ръководство и лидерите на политически групи, реши въпросът с незаконното подслушване в България да бъде обсъден.

Представителите на Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, настояват скандалът да не бъде обсъждан в европейските институции.

Евродепутатите от ГЕРБ изразиха надежда комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи на ЕП да не бъде използвана за злоупотреба дни преди изборите в България. Председателят на българската делегация в ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев коментира, че е недопустимо разискването на тема, предмет на незавършила проверка. Според него това показва, че някои евродепутати не се притесняват да злепоставят България и да рушат доверието в нея на основата на слухове и текущи проверки по анонимни сигнали.

Във вторник прокуратурата повдигна обвинения на четирима служители от дирекцията в МВР, която отговаря за специалните разузнавателни средства. След Цветан Цветанов, показания в сряда ще дава и лидерът на БСП Сергей Станишев, който внесе в прокуратурата сигнал за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и пр.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?