Комисията по досиетата ще проверява замесените в приватизацията

Комисията по досиетата ще проверява за агентурно минало вече бившите членове на управителните и контролните органи на държавни и общински предприятия, на приватизационните фондове и управители на медии. Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за досиетата.

 

За принадлежност към бившата ДС ще бъдат проверявани и обявявани също имената на членовете на научните съвети на Висшата атестационна комисия.

 

Освен това занапред се отменя задължението на НСО да охранява сградата, архива и имуществото на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност към ДС.

 

Вносители на промените са Красимир Ципов, Димитър Лазаров и Пламен Нунев от ГЕРБ.

 

"Най-накрая българското общество трябва да получи отговор кои са били отговорните лица за всички приватизационни процеси от началото на демократичните промени у нас, да бъдат проверявани и обявявани за принадлежност членовете на научните съвети към висшата атестационна комисия. Трябва да бъдат проверявани, да бъде показана каква им е принадлежността на лица, които са били управители на медии", посочи Ципов.

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов съобщи, че сините ще предложат на проверка да подлежат още бившите и сегашни началници на отдел "Информация" към Министерството на отбраната (МО), за които досега е имало изключение в закона, за да не се нанесат щети на информатори или сътрудници на българското външно разузнаване.

 

Десните смятат, че през такава проверка трябва да преминат всички, ръководили "Информация" към МО след 16 юли 1991 година.

 

Могат да се окажат изключително важни хора - министри, депутати, участници в обществено-политическия живот, посочи Иван Костов.

 

Атанас Мерджанов от БСП пък коментира, че за последните три години Законът за досиетата служи единствено и само като политически инструмент за отстраняване на неудобни хора.

 

Депутатите от "Атака" не участваха в гласуването.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?