Комисията по конкуренция глоби ОББ със 100 хиляди лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби със 100 000 лв. Обединена българска банка за нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

КЗК се е самосезирала за рекламната кампания на банката в периода 20 май - 25 юни 2004 г., провела се под мотото "Посетете Атина с ОББ Visa Кредитна карта".

Комисията е установила, че участието в промоцията се осъществява чрез използването на услуги, свързани с притежаването на кредитна карта ОББ VISA или ОББ VISA Electron. Освен това стойността на наградата значително надхвърля цената на продаваната стока - издаването и използването на кредитна карта, уточняват от КЗК.

При определянето на размера на санкцията - 100 000 лева, КЗК е отчела факта, че ОББ е достатъчно голяма и мощна финансова институция.

Пазарният дял в областта на кредитните карти за 2003 г. е 54% Този показател е силно пазарно предимство в сравнение с останалите участници на пазара на банкови услуги и в частност в сегмента му за кредитни карти. Това води до възможност за силно въздействие върху поведението на конкурентите и на потребителите, отбелязват в мотивите за решението си от КЗК.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?