Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Комитетът против изтезанията излезе с остро изявление срещу България

Налице е реална необходимост от разработване на цялостна политика за затворите

0 коментара
Комитетът против изтезанията излезе с остро изявление срещу България

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отнасяне или наказание излезе с изключително остро изявление срещу България в четвъртък.

Повод за този очакван акт е продължаващото през последните 20 години нехайство на родните власти, които или изпълняват само частично препоръките, правени от комитета, или изобщо не ги изпълняват.

От 1995 г. насам организацията е направила общо десет посещения в България, след които "неизменно са отбелязвани редица проблеми, особено по отношение на полицейските арести и местата за лишаване от свобода".

"През тези 20 години са били правени повтарящи се препоръки в тези две области, но огромната част от тези препоръки са останали неизпълнени или са били изпълнени само отчасти", се казва в официалното изявление на комитета против изтезанията, цитирано от правосъдното министерство.

Въпросният акт е регламентиран в чл. 10, § 2 от Европейската Конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание, според който ако съответната държава не сътрудничи, комитетът може "да реши с мнозинство от две трети от членовете си да обяви публично становището си по въпроса".

От правосъдното министерство коментират острото изявление като очаквано, предвид това, че процедурата е била стартирана още след последното посещение на организацията у нас през март-април м.г.

В доклада след него за пореден път бях очертани до болка познатите проблеми в българските места за задържане и лишаване от свобода – малтретиране на задържаните (както в полицията, така и в затворите), насилие между затворниците, пренаселеност в затворите, лошите битови условия и в арестите, и в затворите, неадекватно здравно обслужване на задържаните, ниско професионално ниво на персонала, проблеми с дисциплината, сегрегация и лишаване от контакти с външния свят.

"На всички тези въпроси българските власти отговарят незадоволително, поради което комитетът няма друг избор освен да приведе в действие процедурата по чл. 10, §2 от Конвенцията чрез официално изявление", се сочи в документа.

Очертани са две основни групи проблеми – по отношение на полицейското насилие и лошите условия в полицейските арести, както и по отношение на условията в затворите.

"Проблемът с физическото малтретиране на затворниците от персонала остава тревожен в трите затвора, посетени от комитета в началото на 2015 г. – в София, Бургас и Варна. Значително се е увеличил броят на твърденията за целенасочено физическо малтретиране, включително и върху непълнолетни, в софийския арест на бул. "Г.М. Димитров". Корупцията в системата на затворите остава епидемична, пренаселването също. Материалните условия дори се влошават. Все по-зле става и здравното обслужване", се казва още в изявлението.

От комитета допълват, че напълно осъзнават предизвикателствата, пред които са изправени българските власти. Настояват обаче, че е налице "реална необходимост от разработване на цялостна политика за затворите, вместо концентриране изключително върху материалните условия".

"Без съмнение, стабилната законодателна рамка е важна, но ако законите не са подкрепени от решителни, конкретни и ефективни мерки за изпълнението им, те ще останат само на хартия, а третирането на лишени от свобода в България ще се влоши още повече", се казва в заключението на документа.

В отговор от правосъдното министерство признават натрупаните проблеми, уточнявайки, че вече разработват пакет от краткосрочни и дългосрочни мерки:

• До края на април МП ще представи готов проектозакон за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

• Работи се върху екшън план по пилотното решение по делото "Нешков и други срещу България". ЕСПЧ даде 18-месечен срок на българските власти от датата, на която решението стане окончателно, за да бъде създадена комбинация от ефективни средства за защита срещу лоши условия на задържане, които да имат едновременно превантивен и компенсаторен ефект.

• Обмисля се сериозно преструктуриране на мениджмънта на ГДИН с цел оптимизиране на управлението на системата, което е една от базисните причини за застоя на реформите. Преди две седмици постовете си освободиха началниците на три от местата за лишаване от свобода – Софийския и Бургаския затвор и поправителния дом в Бойчиновци. Затворите в София и Бургас са неизменно сочени като силно проблемни в докладите на Комитета.

• Вече са започнали ремонти на широк фронт. Днес се открива новият арест в гр. Бургас, което само по себе си представлява изпълнение на една многократно повтаряна препоръка на Комитета. Ремонтите ще продължават усилено, паралелно с тях ще продължава търсенето на финансиране, включително и по европейски програми.

• Съвсем не на последно място сред пакета от мерки е и предвиденото засилване на акцента върху критериите за подбор при първоначалното назначаване и при кариерното израстване, както и върху обучението на служителите на местата за лишаване от свобода, което ще бъде една от основните насоки в работата по преодоляване на проявите на насилие – както от страна на служителите спрямо затворниците, така и насилието между затворниците.

• На прокуратурата са дадени сигнали за случаи на насилие и корупция, с които разполага МП и които са част от констатации на проверяващите от Комитета. Ръководството на МП е решено да проверява всички постъпили сигнали и категорично да работи за преустановяване на културата на замитане под килима. МП няма правомощия да разследва насилието и корупцията, целта е превенция на тези явления със засилена активност на началниците на конкретните места за лишаване от свобода, които трябва да познават персонала и случващото се в поверените им институции, за да могат да противодействат ефективно с управленските инструменти, с които разполагат.

По повод становището на комитета правосъдният министър Христо Иванов коментира, че не е изненадан от констатациите в него, тъй като става дума за натрупвани и нерешавани вече 25 години проблеми.

"Това представлява една много драстична ескалация на критиката по отношение на страната ни. Имах разговори преди десет дена в Съвета на Европа и това беше посланието, което ми казаха от комитета. Състоянието е тежко, но не е най-тежкото в света или на територията на Съвета на Европа. Проблемът е, че българските власти са поддържали един доста спорен подход на отричане на проблема и на затваряне на очите. Нашата решимост е да скъсаме с тази практика. Позицията ни е, че проблеми има, става дума за пренаселеност, става дума за допускане на насилие от страна на охранителите към затворниците, между затворниците, става дума за корупция", заяви още Иванов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.