Компартията назначила за "народни обвинители" цяла банда корумпирани и алчни изнудвачи

<i>Главният "народен обвинител" Георги Петров със сигурност е знаел какви корумпирани лица са назначени за негови колеги по "народния съд", но той се е интересувал най-вече да се достигне до процента на осъдените, спуснат им от компартията. Снимка:Държавна агенция "Архиви". </i>

Отечественофронтовската власт, в която след 9 септември 1944 г. участва и комунистическата партия, е назначила за народни обвинители по "народния съд" през 1944-1945 г. изпечени, безскрупулни и алчни лица, известни още преди това със своята корумпираност.

Потресаващите сведения се съдържат в документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той е неозаглавен и неподписан списък, архивиран във фонда на отдел "Секретариат" (към министъра на вътрешните работи) на МВР от 1945 г., съдържащ имената на общо 10 "народни обвинители" и техните конкретни характеристики и описания на случаи на корупция.

За някои от тях буквално е посочено, че мястото им е на подсъдимата скамейка, а не на народни обвинители.

"Народният обвинител" Стою Татаров е описан като "безскрупулен, алчен за пари, неподбиращ начини начини и средства да печели, такъв се проявява и като народен обвинител".

"Народният обвинител" Шментов Данон пък издавал документи за освобождаване срещу заплащане, а също така е използвал изнудване и заплахи срещу определи лица, че ще ги изпрати на съд, за да получи солидни суми.

"Народният обвинител" Първан Гърков преди 9 септември 1944 г. като адвокат се занимавал с изнудване на местното население в Беломорска Тракия, а също така и с "тъмни сделки".

"Народният обвинител" Богомил Касабов е определен като "патологичен случай" при водене на следствията, податлив към подкупи.

"Народният обвинител" Радослав Габровски пък се е специализирал в ходатайства и напътствия към адвокати от кого какъв хонорар да се иска.

Срещу името на "народния обвинител" Йосиф Вармбранд е буквално записано – "човек с тъмно минало", прибиращ комисионни.

"Народният обвинител" Петър Тодоров е характеризиран като "алчен до болезненост за пари".

"Народният обвинител" Боян Златаров е описан като "рядко находчив в начините си да изнудва хората и голям сребролюбец".

За "народния обвинител" Кръстю Вълчев е посочено, че е "стар клиент и на миналата полиция за изнудване и мошеничества"

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника "Държавна сигурност и промените в България септември 1944 - декември 1947" на Комисията по досиетата, 2011 г.

Споделяне

Още от България