Компютър пише сам спортни новини

Програмен код на " Асошиейтед Прес" отразява играта на младежката бейзболна лига в САЩ

Компютър пише сам спортни новини

Водещата информационна агенция "Асошиейтед прес" (Associated Press) разчита на софтуерен алгоритъм за отразяване на мачовете от младежката бейзболна лига в САЩ. Това не е първият път, в който от АП се обръщат към компютрите в опит да автоматизират журналистическия труд.

Авторите на кода, "Аутомейтед Инсайдс" (Automated Insights), още през 2014 г. са били подпомогнати финансово и са започнали работа над проекти, свързани с АП, като само година по-късно вече е факт първата компютърно генерирана статия във финансовата рубрика.

Всичко се случва, когато програмата превръща статистически данни в прости изречения. След това се групират по абзаци и се предават за финална редакция на дежурен от спортния отдел.

Като всяка нова технология и тук не липсват грешки. Все още се срещат изречения от рода на "Въпреки загубата на отбора, няколко играчи отнесоха чифт удари".

Упражняващите занаята обаче могат да са спокойни – едва ли в обозримо бъдеще ще се намери достатъчно мощен компютър, който да може да прави сложни анализи на геополитическа или злободневна тематика.

Споделяне

Още от IT