Кондолиза Райс с деликатна мисия в Близкия изток

Кондолиза Райс с деликатна мисия в Близкия изток

“Всички ние желаем настоятелно прекратяване на боевете. Ние имаме абсолютно една и съща цел”, каза държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пред репортери на път за Близкия изток. Тя ще се опита да лавира деликатно между подкрепяното от САЩ демократично правителство на Ливан, като в същото време не оказва диктат на Израел за това как да защитава собствената си сигурност, предаде Асошиетед прес.

Райс добави, че ако насилието между израелската армия и бойците на Хизбула бъде прекратено, само за да започне отначало, “тогава цялата касапница, предизвикана от незаконните действия на Хизбула – отвличане на войници, последвано от ракетни атаки – тогава няма да сме постигнали нищо.”

След срещата си с ливанския премиер Фуад Синьора в Бейрут тя заяви, че е дълбоко загрижена за съдбата на ливанския народ и за хуманитарната ситуация в Ливан и поздрави министър-председателя за “куража и устойчивостта”, която той е демонстрирал.

Държавният секретар на САЩ проведе среща и с председателя на ливанския парламент Набих Бери. Бери е единственият, който поддържа връзка с преминалото в нелегалност ръководство на Хизбула.

Следващата спирка на Райс е Йерусалим.

В Лондон премиерът на Великобритания Тони Блеър определи случващото се в Близкия Изток като катастрофа и изрази надежда, че в следващите няколко дни ще бъде приложен план за прекратяване на огъня.

Според него този план трябва задължително да включи споразумение между двете страни за спиране на враждебните действия, да се върнат двамата отвлечени израелски войници и да се приеме умиротворителни части в Южен Ливан.

В Брюксел Хавиер Солана заяви, че няколко страни от ЕС са изявили желание да участват в изграждането на такова формирования, което може да бъде изпратено в Ливан под шапката на Съвета за сигурност към ООН.

В неделя израелският премиер Ехуд Олмерт прие изпращането на умиротворили след като се срещна с посланиците на Германия, Франция и Великобритания.

Атаките срещу Хизбула ще продължат още няколко седмици 

Израелски военни съобщават, че атаките срещу цели на Хизбула ще продължат още няколко седмици. Това заяви в неделя в Ерусалим генерал Уди Адам, командващ северния военен окръг на Израел.

"Целта е да победим. Колко време ще е нужно за това? Според мен, няколко седмици", каза генералът в интервю за израелското обществено радио.

По думите му победата означава Хизбула да бъде изтласкана от ливанско-израелската граница и да изгуби способността си да изстрелва ракети срещу  Израел.

Срокът на въоръжената операция на Израел в Ливан се проточва, защото армията не успява да открие и унищожи голяма част от ракетите на Хизбула, съобщи ББС.

Израел е информирал Вашингтон в неделя, че ще му трябват още седем до десет дни, за да постигне съществени резултати в Ливан.

В понеделник тежки боеве между израелската армия и Хизбула са избухнали на север от ливанското гранично селище Марун ал Рас. Сблъсъкът е станал, когато израелската армия е започнала да настъпва на север от ливанското гранично селище Марун ал Рас. По данни на международните агенции девет израелски войници са получили леки наранявания. Според Интернет сайта Ynet, израелските войски са достигнали покрайнините на град Бинт Джбейл, който е една от крепостите на Хизбула.

Израелският премиер Ехуд Олмерт отхвърли обвиненията, че армията на страната действа “непропорционално” и с “прекомерна сила” спрямо палестинците и ливанците, съобщи местното електронно издание “Инет нюз”. Пред изданието Ехуд Олмерт уточнява, че жителите на израелския град Хайфа всеки ден живеят в страх, заради прелитащите покрай главите им ракети.

Докато израелските нахлувания в Южен Ливан не спрат, Хизбула ще продължи да изстрелва ракети към Северен Израел, твърди пред ливанския вестник “Ас сафир”, цитиран от “Ройтерс” лидерът на ислямистката групировка Хасан Насрала.

Нахлуването в Ливан няма да има никакви политически резултати, нито ще постигне някоя от предварително обявените цели, най-важната от които е да спре ракетният обстрел на ционистките селища, уточнява Хасан Насрала.

Според лидера на ислямистката групировка, Хизбула няма да възрази, ако ливанското правителство реши да преговаря за размяна на затворници с Израел. Ислямистите са готови да освободят двамата израелски войници, които плениха на 12 юли, в замяна  на ливански и други арабски затворници от израелски затвори, чието местонахождение в момента е неизвестно.

Вашингтон подкрепя безусловно двойната израелска офанзива срещу Ливан и Газа след отвличането на трима израелски войници от Хизбула и Хамас, въпреки че тя разклати позициите на умерения ливански министър-председател Фуад Синьора и на палестинския президент Махмуд Абас.

От 25 години САЩ не поддържат дипломатически отношения с Иран, който подкрепя Хизбула, а освен това поддържат ограничени контакти със Сирия.  Вашингтон не преговаря и с двете групировки Хизбула и просирийската Хамас, защото ги счита за терористични организации.

Американски експерти за Близкия изток разкритикуваха остро през изминалата седмица позицията на официалната администрация на Вашингтон.

Главните съюзници на САЩ в региона - Египет, Йордания и Саудитска Арабия също обявиха публично несъгласието си с израелската офанзива и призоваха да се спре огъня.

Споделяне

Още от Свят