Конференция за тероризъм и медии събра изявени русофили в София

Каракачанов предупреди, че всяка страна в Европа е заплашена от радикализация

Красимир Каракачанов се ръкува с посланика на Русия Анатолий Макаров пред развеселения Румен Петков. Сн.: "Клуб Z"

Международна конференция на тема "Тероризъм и електронни медии", организирана от Международната академия по телевизия и радио в Москва и Федералната агенция по печата и масовите комуникации на Русия събра в сряда в София знакови представители русофилската общност у нас. Форумът бе открит от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Очакваше се в него да вземе участие и главния прокурор Сотир Цацаров, който през миналата седмица даде своя дан за подобряването на българо-руските отношения, приемайки на тридневно посещение колегата си от Русия Юрий Чайка. Ръководителят на държавното ни обвинение обаче не се отзова на отправената му покана.

Сред участниците във форума, който се проведе в столичния хотел "Маринела", се открояваха депутатите от БСП Елена Йончева, Тома Томов и Иво Христов, отявленият русофил Светлана Шаренкова, бившият вътрешен министър Румен Петков, водещият от БНР Петър Волгин, както и руският посланик в София Анатолий Макаров. Специални гости бяха бившият хърватски президент Стипе Месич и сръбският посланик Владимир Чургус.

Основен партньор на събитието бе известната "Лаборатория на Касперски", за чийто антивирусен софтуер наскоро САЩ предупредиха, че има данни, че се използва за събиране на лични данни в полза на руските тайни служби.

Руският език, на практика, бе официалният при откриването на конференцията

Повечето от изкващите се говореха на руски език, като се стигна дори до това, че изявлението на Владимир Чургус първо бе преведно от сръбски на руски от съседа му по стол, а едва след това от руски на български от преводачите, осигурени от организаторите. Уводни думи на български език се чуха единствено от вицепремиера Каракачанов и Румен Петков.

В началото на встъпителното си слово военният министър изрази надежда, че участниците във форума са се събрали "от обща загриженост за днешното и утрешното поколение, да живеем в свободен свят".

"Колкото и да се разделяме в Европа на повече и по-малко демократични, ние можем и трябва да разговаряме. С тези хора не можем да разговаряме, тяхната цел не е някаква идея, а да владеят света", добави Каракачанов, визирайки терористичните групировки, чиято основна цел според него е да разрушат европейската християнска цивилизация.

"Ние даваме възможност на тези хора да нахлуват в нашия свят и да налагат своите идеи", предупреди още вицепремиерът, подчертавайки на няколко пъти религиозните различия между "християнска" Европа и радикалните ислямисти.

Каракачанов: Опитите за радикализация са фокусирани в гетата и Родопите

Малко по-късно той коментира пред медиите, че всяка европейска страна е заплашена от радикализация. По думите му тези опити в България са насочени главно в ромските гета и българските мюсюлмани в Родопите.

"Смятате ли, че е нормално младежи, учили по 8-10 години в частни ислямски университети, и то в страни, в които се проповядва и официална религия там е уахабизмът, да идват и да заемат места в мюфтийството или в джамиите", попита риторично Каракачанов, припомняйки, че управляващите готвят законодателни предложения, ограничаващи финансирането на вероизповеданията.

Според вицепремиера Висшият ислямски институт в България трябва да се лицензира и той да обучава кадрите си по учебна система, утвърдена от образователното министерство, а не с това да се занимават български граждани, завършили образованието си в чужбина. Като ненормална практика той посочи и имамите да бъдат финансирани от друга държава.

Попитан има ли данни за наличие на ислямистки клетки у нас, Каракачанов посочи, че това е чувствителна тема, доколкото подобна информация не се дискутира публично. По думите му обаче "опити за създаване на подобни неща" имало. Той припомни процеса в Пазарджик и добави, че там също има неща, от които могат да се направят такива изводи.

Конференцията няма общо с посещението на Чайка, увери Румен Петков

Непосредствено преди откриването на руската конференция в София, Румен Петков коментира пред БНР, че тя нямала нищо общо с посещението на генералния прокурор на руската федерация Юрий Чайка миналата седмица. Той уточни, че форумът е подготвян от близо година и в него участват около 20 страни.

"Това е много силен акт от страна на България в стремежа да бъде активен участник в противодействието на тероризма и то в тази много специфична сфера – тероризмът чрез електронните медии. Мисля, че това, за България, е само плюс. Искам специално да благодаря на Министерство на външните работи за съдействието, което оказа, защото имаме много интересни участници от арабски страни, от Азия. Финалът на конференцията утре ще бъде свързан с приемането на общ документ, който да бъде предоставен в Комитета по терора към ООН, да бъде предоставен в ОССЕ, в ЮНЕСКО, на правителствата на държавите", обясни Петков.

По думите му подобни конференции са полезни и заради факта, че тайните служби често се изкушават да използват електронните медии не само като средства за информация при кризисни ситуации.

"Че има изкушение в службите и няма никакво значение дали става дума за Европа, за Щатите, за Русия, или за арабския свят, не трябва да има никакво съмнение. Че това изкушение в немалко случаи, да не кажа повечето, надхвърля нормалното за демократичното общество, също няма никакво съмнение и затова такива конференции са полезни, за да бъде намерен този баланс, който да гарантира информираността на обществото и същевременно да не допуска героизация на терора и терористите, да не пропуска пропагандирането. Лично аз съм щастлив, че от България ще участват авторитети като Елена Йончева и Тома Томов", заключи бившият вътрешен министър в кабинета "Станишев".

Споделяне

Още от България