Конференцията на ООН за обеща 2.6 милиарда долара

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че участниците в днешната донорска конференция за Йемен начело със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са обещали 2.6 милиарда долара за хуманитарната дейност там. Това е с 30 процента повече в сравнение със сумата, обещана на подобна дарителска конференция миналата година, съобщи Асошиейтед прес.

Раздираният от военен конфликт Йемен е изправен пред най-тежката хуманитарна криза в света. Около 24 милиона души или четири пети от цялото население, се нуждаят от хуманитарна помощ и закрила. Днес ООН организира донорска конференция в Женева, опитвайки се да събере 4 млрд. долара от своите членки за дейността си в Йемен.

Според изявленията на представителите на ООН парите им за Йемен привършват, а в същото време това е страна със съсипана здравна система, липса на заетост и продължаващи боеве. Тя се бори и с последиците от епидемията от холера през 2017 г., която беше най-тежката в света.

Саудитска Арабия и ОАЕ също са активни участници в конфликта.

Те са начело на подкрепяна от Запада коалиция, която застава зад международно признатото йеменско правителство и се изправя заедно с него срещу съюзените с Иран бунтовници хуси, контролиращи основните населени места в Йемен.

Споделяне

Още от Свят