Конфуз: Заминал ли е Радев за Естония, знаейки че е бил в контакт със заразен?

Президентът се обяви за жертва на активно мероприятие

Румен Радев говори пред журналисти на летището, сн. бТВ
Визитата на президента Румен Радев в Естония бе прекратена във вторник, след като стана известно, че е бил контактен със заразения с Covid-19 командир на Военно-въздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров.
 
Около случая обаче има много неизвестни, които пораждат и съмнения около поведението на държавния глава. 
 
Той пътува за Талин рано сутринта в понеделник, а здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че Радев още в неделя е бил уведомен, че ген. Петров, с когото се е виждал в петък, е дал положителен тест за  Covid-19.
 
В естонската столица той си е направил тест, който е отрицателен.  В понеделник президентът участва в програмата около инициативата "Три морета". 
 
Радев кацна в София във вторник следобед, като обясни, че се смята за жертва на активно мероприятие.
 
"Моите доброжелатели в България, дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да представят пред естонската страна своята версия за контакт с Covid-19. За мен това е пример за активно мероприятия", каза Радев, който бе без маска.

"От началото на кризата аз съм в непрекъснат контакт с хиляди хора, но стриктно спазвам всички мерки и досега не съм имал проблем. Нямам такъв и сега. В рамките на по-малко от седмица има два тест. Във вторник за пътуването за Гърция и в понеделник. Намирам се в чудесна физическа форма без никакви симптоми".
 
Той не отговори на въпроси и така не даде обяснение дали е знаел, че е бил контактен, преди да замине за Талин.  
 
Спестяване на информация
 
Първоначално от президентството съобщиха, че визитата е била прекратена заради "усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма".
 
В съобщението никъде не се посочваше, че Радев е бил контактен със заразен. 
 
След това естонският президент Керсти Калюлайд съобщи във Фейсбук, че Радев е бил контактен със заразен с коронавирус преди да пристигне в Талин за срещата на върха по инициативата "Три морета".
 
Според съобщението на Калюлайд, след като се е разбрало за контакта му, Радев не е участвал и във вечерята на представителите на инициативата.
 
Часове по-късно от президентството уточниха, че Румен Радев не е имал контакт "с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус".
 
По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането ѝ, на Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен.
 
"Президентът е с равни права" 
 
Здравният министър обаче даде допълнителни обяснения по темата, които разкриха нови нюанси около казуса.
 
Ангелов каза, че президентът е с равни права като всички български граждани и ще бъдат приложени нормативните разпоредби.
 
"На 18-ти, в петък, е бил в контакт с Петров, който в неделя е бил с позитивиран тест за коронавирус. Президентът е бил уведомен в неделя от началника на отбраната за това, че е бил контактен с Петров. Оттук нататък – той ще кацне в България и като контактно лице ще бъде поставен под карантина и ще му се предложи да си направи PCR тест. Същото важи и за екипажа му. Министър Каракачанов е самоизолирал се от деня, в който е разбрал, че е контактен със заразен, а имено – неделя", каза министърът на здравеопазването.
 
В неделя Радев и Каракачанов участваха в честването на Деня на четсването Деня на военния парашутиста. 
 
 
В понеделник рано сутринта той лети за Талин, където участва в официалната програма около инициативата "Три морета". 
 
 
Красимир Каракачанов се е самоизолирал веднага, след като е станало ясно, че ген. Димитър Петров е заразен с коронавирус. 
В понеделник Каракачанов си е направил PCR тест, който е дал отрицателен резултат.
 
"В петък на празника на ВВС бяхме заедно с командира на Военновъздушните сили и други колеги. И тъй като съм бил в контакт с ген. Петров по препоръка на шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски до втория тест в четвъртък-петък съм под карантина“, каза Каракачанов пред бТВ.
Споделяне

Още по темата

Още от България