Конкурентното еврофинансиране за общинските проекти раждало регионални дисбаланси

Зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев предупреди да не се връща принципа за конкурентен подбор на общинските водни проекти при финансирането по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) в следващия програмен период, за да няма дисбаланс в развитието на регионите. Това стана по време на конференцията "Предизвикателствата при изграждането и експлоатацията на пречиствателни станции за отпадни води", организирана от Камарата на строителите във вторник.

 

Конкурентен подбор на общинските екопроекти имаше при тройната коалиция и бе премахнат от правителството на ГЕРБ. Според Симидчиев този принцип е неправилен, защото сега, когато са готови регионалните генерални планове във водния сектор, вече има основа, на която може да се планират предварително нуждите на всяка община, регион или обособена територия, както и на какво финансиране може да се разчита.

 

При конкурентния подбор региони, които имат не толкова сериозни нужди, се преборват за по-сериозно финансиране, а региони с по-пасивна администрация не успяват да го направят, смята Симидчиев. Това според него води до дисбаланс, който с регионалните планове и стратегията за ВиК-сектора вече може да бъде избегнат през новия програмен период.

 

Очакванията са стратегията за ВиК-сектора да бъде одобрена от правителството през декември, а генералните планове да са готови до края на годината.

 

Въпреки че в Закона за водите ВиК-операторите не бяха намалени до 28, както настояваше Европейската комисия и каквато беше препоръката на Световната банка, Симидчиев е оптимист и смята, че по естествен път ще стане преструктурирането на водните дружества през 2014-2015 г.

 

По-голямата част от нужните 12.2 млрд. лв. за модернизация на ВиК сектора в следващите десет години ще отидат за канализация и пречистване на отпадни води заради задължението ни да изпълним европейски изисквания.

 

Без сериозни капиталови трансфери от държавния бюджет няма шанс стратегията да бъде изпълнена, смята Симидчиев. Според него е важно документът най-после да бъде приет, за да започне изпълнението му, а не само години наред да се говори.

Споделяне

Още от Бизнес