"Консервативна екология"? Австрийските зелени са по-скоро изкушени

Лидерът на австрийските Зелени Вернер Коглер

"Ефектът Грета Тунберг" разбърка картите в политическа игра в Австрия. Засилили позиции заради историческия си успех на парламентарните избори, Зелените са в състояние да участват в бъдещото правителство и изразяват, подобно на колегите си в ЕС, безпокойствата на електората за климата.

Екоактивистите празнуваха до късно в неделя пробива на Зелените, който беше още по-голям от очакваното. Според оценките те получават 14 процента, което им позволява триумфално завръщане в парламента, от който бяха злощастно отстранени на парламентарните избори през 2017 г., тъй като не преминаха прага от 4 процента от гласовете.

Партията не изключва съюз със Себастиан Курц, консерваторът победител на изборите, който сега търси мнозинство, за да сформира правителство.

"Това е техният най-добър резултат. Той се вписва разбира се в едно глобално движение и Австрия не се отклонява от тенденцията" на нарастващата популярност на зелените партии в Европа, дължаща се на гражданската мобилизация за защита на околната среда, констатира Юлия Партаймюлер от центъра за електорални изследвания във Виена.

"Зелената вълна", олицетворена от успеха на протестните акции "Петъци за бъдещето", заля един континент, в който традиционните леви и десни партии пораждат недоверие. Сърфирайки на вълната на това отхвърляне, крайната десница постигна в последните години изборни победи в страни от ЕС, но пробуждането на общественото мнение към климатичните предизвикателства промени нещата.

"Не се поколебах да гласувам за Зелените. Това е единствената партия, която говори за климата и прави истински предложения. Климатът е за мен най-важната тема за момента", казва Леа Карнер, 17-годишна избирателка от Виена. В Австрия минималната възраст за гласуване е 16 години.

"Зелените и социалдемократите се конкурират в усилията си да привлекат младите", които масово се обърнаха в неделя към еколозите, посочва Партаймюлер.

В Австрия дебатите по екологичните въпроси между кандидатите почти засенчиха темата за имиграцията, преобладаваща през последните две години. Ако прогнозите на социолозите се потвърдят, Зелените ще имат само пет депутати по-малко от крайната десница в новия парламент.

"На европейско ниво печелим точки. Резултатът от вчера ни задължава да покажем, че можем да променим нещата", казва Улрике Луначек, бивша водачка на листа на Зелените за изборите през 2017 г. и бивша европейска депутатка.

В Германия Зелените са по-популярни от всякога и идеята за "еко" канцлер, приемник на Ангела Меркел, назрява все повече. Екологичните, прогресистките или най-консервативните партии участват сега в правителствата в Швеция, Финландия и Литва.

В Австрия има още дълъг път, за да може да се постигне сближаване между Себастиан Курц и еколозите, партия, основана през 1986 г. от активисти противници на ядрената енергия. Те изискват от бившия канцлер "радикална политическа промяна" и по-силни ангажименти по социалните и екологичните въпроси.

Антиимигрантската риторика на 33-годишния ръководител смущава зелените активисти, които масово се вляха в протестните шествия срещу участието на крайната десница в първото правителство на Курц между декември 2017 г. и май.

"Да, необходими са истински отстъпки от страна на консерваторите", но "коалиция със Себастиан Курц е напълно възможна", смята Евелин Шмид-Тарман, общинска съветничка от Зелените в град Клагенфурт.

Улрике Луначек смята също това сближаване за възможно и желателно по модела на регионалните коалиции между консерватори и еколози, които вече управляват в провинциите Тирол, Залцбург или Форарлберг.

В тези региони "хората показаха, че нашето присъствие подобрява нещата в екологичен, но и в социален план", подчертава тя. Държавният глава Александър ван дер Белен, който ръководи Зелените от 1997 г. до 2008 г., несъмнено няма да има нищо против влизането на министри от неговото политическо семейство в новото правителство.

Пионер в много области, като биоземеделието, което заема 25 процента от обработваемите площи - най-големият процент в ЕС - или възобновяемите енергии, Австрия за сметка на това изостава в усилията за намаляване на газовете с парников ефект.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа