На 13-ия ден от "ДАНСwithme"

Концерт на стари рокаджии се опита да вдигне "позападналия тонус" на протеста

Трибагреници почти заместиха пъстрата палитра от плакати в предишните дни

Около 10 000 души отново се събраха пред Министерския съвет в сряда на тринайстия ден на протеста. Този път на малка импровизирана сцена между сградата на правителството и президентството бе монтирана озвучителна техника, а стари рокаджии и символи на синята идея като Васко Кръпката и Милена подгряха настроението на протестиращите.

Пред БНР Васко Кръпката по-рано през деня каза, че няма намерение да пее старите песни от сините митинги, защото времето вече е друго, а ще предложи новите си песни. Той уточни, че концертът е импровизиран, "за да вдигне позападналия тонус на протестиращите", техниката е събрана от музиканти, никой нямало да вземе и лев, а от общината са дали разрешение за провеждането му.

Събралите се на площад "Независимост" скандираха "Оставка", "Червена мафия", разиграха се вече познатите сценки на маскирани като затворници младежи с надписи, съдържащи имената на политици от прехода, но никъде не се видя името на Бойко Борисов.

За разлика от предишните дни сред протестиращите можеха да се видят отявлени поддръжници на ГЕРБ, като издателят Юлий Москов, който в предизборните студии на телевизиите се разсипваше в хвалби към ГЕРБ, актьорът Христо Мутафчиев, който дълго време афишираше топлите си чувства към Бойко Борисов, бившият шеф на БДЖ в правителството на ГЕРБ Йордан Недев, синият Евгени Михайлов, призоваващ за алианс на десните с партията на Борисов и Цветанов.

Интересното е, че и на фейсбук-страницата, специално направена за протеста "ДАНСwithme" започнаха да зачестяват коментарите в подкрепа на бившите управляващи.

Малка част от протестиращите останаха на концерта на Кръпката и Милена Славова, останалите се насочиха по познатия маршрут - към Народното събрание, Орлов мост, НДК, бул. "Витоша", скандирайки също познатите от предните дни лозунги.

Засилени полицейски части охраняваха митинга, но нямаше провокации, а служители на реда отделиха петнайсетина млади мъже за проверка на документите, които после бяха отстранени от митинга.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?