Кораб на италианския флот спаси 36 мигранти, Салвини не го пуска до брега

Матео Салвини

Твърдолинейният италиански вътрешен министър Матео Салвини заплашва с блокада италиански военноморски съд, спасил вчера 36 мигранти, бедстващи край бреговете на Либия, предаде ДПА.

В съобщение на флота се казва, че мигрантите, между които две жени и 8 деца, са били пресрещнати на 75 километра северно от либийския бряг на малка лодка, която пропускала вода. Хората в нея не са имали спасителни жилетки.

"Тъй като това е в правомощията ми, няма да предложа нито едно италианско пристанище за слизане на сушата", каза Салвини на митинг в град Пезаро, цитиран от информационната агенция Adnkronos.

Салвини, който е също вицепремиер и лидер на крайно дясната партия "Лига", заявява, че твърдата линия към миграцията е нужна за обезкуражаване на нелегалния приток на хора от Африка. През последните месеци Салвини отказа право на дебаркиране на няколко кораба на благотворителни организации и на кораб на италианската брегова охрана и стана по-отстъпчив чак след като други държави от ЕС се съгласиха да приемат някои от мигрантите.

"Скоро ще разрешим случая", каза италианският премиер Джузепе Конте след като участва в срещата на високо равнище на общността в Сибиу.

Конте каза, че е поискал помощ от колегите си и Малта, Франция и Люксембург са предложили да приемат част от 36-те мигранти, а Германия, Испания и Португалия може също да се присъединят.

Споделяне

Още от Европа