Корнелия Нинова отнесе критики от столичната организация на БСП

Според Овчаров тя "върви през просото", но остава ценна за партията

Калоян Паргов и Корнелия Нинова, сн. БГНЕС
Седмица преди свикания по искане на Корнелия Нинова конгрес на БСП, лидерът на левицата отнесе критики от представители на софийската организация на партията. Румен Овчаров каза, че Нинова "върви през просото, без да се съобразява с елементарните реалности", но отбеляза, че тя все пак остава ценна за БСП. Шефът на столичните социалисти Калоян Паргов пък каза, че партията не е готова да спечели евентуални предсрочни избори и не е достатъчно само да се показват недостатъците на ГЕРБ.
 
Корнелия Нинова от своя страна защити свикването на конгреса, като обясни, че именно на него трябва да се обсъди каква алтернатива може да е БСП.
 
"Конгресът на БСП не се свиква, за да се види кое лоби е по-силно в партията", добави Нинова пред градската конференция на партията в събота.
 
Партията обаче отново е арена на силно напрежение, след като Нинова едва успя да прокара с четири гласа решението си за спешно свикване на заседание на партийния конгрес на 28 октомври. Това даде основания да се смята, че избраната преди година и половина председателка на БСП е била почти бламирана.
 
БСП не е готова да спечели предсрочни избори
 
Лидерът на столичната организацията на БСП Калоян Паргов заяви пред делегатите на конференцията, че въпросът за предсрочните парламентарни избори ще стане особено актуален след Председателството, но БСП не е готова да ги спечели.
 
"На този етап победата ни изглежда несигурна. Не е достатъчно от БСП да показват недостатъците на управляващите, а да дадат алтернативни предложения и политики. Паргов посочи, че скандалите в БСП не са на идейна основа. Необходимо е да се търси такъв социално справедлив модел на управление, който да подпомогне преодоляването на социалните диспропорции”, каза Паргов. 
 
"На въпроса, съществува ли изолация на БСП като политически и идеен субект в страната и в столицата, отговорът е положителен", каза Паргов.
 
Как да изберем и посочим нашите потенциални партньори в бъдещето управление, попита Паргов и заяви, че никой не храни илюзии, че в близкото бъдеще е възможно еднопартийно управление. 
 
Овчаров: Търсещите реванш от Нинова прибързано решиха, че са успели
 
Румен Овчаров, който е член Националния съвет на БСП, коментира, че Корнелия Нинова все още е ценна за партията, но не спести критики към нея.
 
Запитан дали Нинова е била бламирана на пленума на БСП миналата седмица, той каза: ”На някои хора прекалено много им се иска да се случат някои неща и малко прибързано и преувеличено възприемат това, което се случи на този пленум, като едва ли не възможност за реванш. Малко прибързано тази група хора, които се чувстват лично засегнати от нея, решиха, че е дошъл моментът за реванш. Не е дошъл моментът. Тя все още е ценна за партията“.
 
"Корнелия Нинова има проблем – тя върви през просото, без да се съобразява с елементарните реалности, преди всичко в партията и създава вътрешни фронтове вместо да търси подкрепа", каза Овчаров пред бТВ. 
 
”Не можеш, не е нормално непрекъснато да създаваш вътрешни фронтове в партията и Националния съвет. Един лидер, особено като Корнелия, която иска да свали Бойко Борисов и ГЕРБ от власт, трябва да консолидира около себе си сила. Трябва не да разделя, трябва да обединява – преди всичко партията, не да отваря фронтове в нея”, добави той.
 
Той допълни, че лидерът трябва да обединява левицата и ”трябва да търси подкрепа от всички, недоволни от модела на управление ”Борисов“, от разпределянето на порциите по този модел, от имитацията на демокрация, от псевдосправедливостта”.
 
”Не можеш да вървиш напред, когато непрекъснато отваряш фронтове отзад, в тила си“, каза Овчаров.
 
Той обаче посочи, че Нинова е лидер, който е направил много за партията и я е върнала на политическата сцена, превърнала я е ясно и категорично в опозицията на управлението, ”но има време, докато стане алтернативата на ГЕРБ“.
 
Помолен да коментира писмото на Георги Гергов за падението на Нинова, той отказа и посочи: ”Не мисля, че Гергов може да каже нещо, което да е съществено за БСП“.
 
На въпрос има ли хора в партията, които симпатизират на ГЕРБ и биха искали да влязат в колаборация с управляващите, той отговори: "Очевидно има, но това е тема, която беше приключена преди повече от половин година, сега не стои на дневен ред“.
 
Корнелия Нинова: Конгресът ще покаже каква алтернатива ще е БСП
 
Корнелия Нинова от своя страна посочи, че конгресът на БСП не се свиква, за да се види кое лоби е по-силно в партията, а за да се обсъди каква алтернатива може да бъде БСП.
 
”Вече не е достатъчно БСП да е алтернатива на ГЕРБ и управляващите - трябва да се заявим като алтернатива на модела, изграждан в последните няколко десетилетия. Модел, чиято еманация е лицето на ГЕРБ, лицето на този модел е ГЕРБ. И той е много повече от секторните им политики, напоследък той е рушене на държавността, нефункциониране на институциите, посегателство върху принципите на правовата държава, посегателство върху демократични принципи, използване на държавната машина и на институциите не в услуга на хората, а в услуга на една партия, на един човек и път към една партия, една държава- това ни се случва напоследък. За да не се разбере това, се минаха всякакви граници“, каза Нинова. 
 
”Има  ли вече социална държава? Не няма. Има ли война между институциите? Да, има. И защо се използва тази война – за личните цели на един човек, който иска да си отвори пътя към президентския пост“, заяви Нинова. 
 
Тя добави, че конгресът на партията, планиран за следващата седмица, срещу който имаше силна съпротива в среди от партията,  ще отговори на въпросите каква алтернатива да е БСП.
 
”Наистина в последните дни темата конгрес на БСП, като че ли е една от основните в медиите. Това може да ни радва, но може и да ни тревожи. Защо да ни радва? В същото време ще има конгрес на управляващата партия, но никой не се интересува какво се случва там. Можем да си направим извода, че обществото не мисли какво е мнението на управляващите“, каза Нинова.
 
”Конгресът ще отвори много въпроси, надявам се, които трябва да продължим да развиваме и след него. Защо конгрес и защо сега? Помогнахте ми в дискусията, да не го обяснявам аз. Алтернатива ли сме, не закъсняваме ли с алтернативата? Не трябва ли този разговор да го проведем в широк кръг, пред цялата партия? Ето го отговорът. Защо сега и защо конгрес? Защото държавата се нуждае спешно от сериозна алтернатива. Този въпрос трябва да го дискутираме и да го решим всички заедно“, добави лидерката на БСП, цитирана от ”Фокус”.  
 
”ГЕРБ – скандали и лобизъм”
 
Според заместник-председателя на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев, за последните няколко месеца кабинетът "Борисов" е показал перманентни скандали, спорни назначения, лобистки законопроекти. 
 
По думите му парламентарната група на БСП е натоварена с максимални очаквания без значение, дали партията е била в управлението. 
 
За да се отговори на тези очаквания, е необходимо да има връзка с гражданите, каза Жельо Бойчев.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?