Коронавирусът в Европа: ЕС обяви за постигната целта си за ваксиниране до края на месеца

Урсула фон дер Лайен

До края на юли 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС ще са получили по една доза ваксина, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя допълва в съобщение на ЕК, че това изпълнява поставената от ЕС цел. "ЕС удържа на думата си и постигна резултати. Нашата цел беше да защитим 70 % от възрастните в Европейския съюз с поне една ваксинация през юли. Днес постигнахме тази цел. А 57 % от възрастните вече са напълно защитени с две дози ваксина. Тези данни поставят Европа сред водещите по ваксиниране региони в света. Процесът на догонване беше много успешен, но трябва да продължим усилията. Делта вариантът е много опасен. Затова призовавам всеки, който има възможност, да се ваксинира. Заради собственото си здраве и в защита на другите. ЕС ще продължи да предоставя достатъчно количество ваксини.", заяви фон дер Лайен.

Според обявения през януари план на ЕК до края на лятото на 2021 г. следва да бъдат напълно ваксинирани минимум 70 % от всички възрастни в отделните държави членки.

По-рано този месец Фон дер Лайен бе заявила, че ЕС има достатъчно ваксини за пълна имунизация на 70 на сто от хората над 18 години. Комисията отчита, че в отделните държави от ЕС мащабът на имунизационната кампания е различен, като в някои страни целта за 70 на сто напълно ваксинирани пълнолетни граждани е постигната.

Нидерланските власти обявиха отмяната до 1 септември на всички събития и фестивали с продължителност повече от 24 часа за предотвратяване на нов ръст на случаите на коронавируса, предаде Франс прес.

Провеждането през 2021 г. на международните музикални фестивали като Лоулендс (Lowlands), Мистъриленд (Mysteryland) и Даун дъ Ребит Хол (Down the Rabbit Hole), насрочени за август, е отменено.

"За съжаление не е разумно да бъде позволено тези събития да се проведат", заяви премиерът Марк Рюте на пресконференция в Хага.

Правителството смята, че тестването на посетителите на всеки 24 часа по време на фестивал би било твърде сложно за организиране в логистичен план. Решението беше взето "в консултация със събитийния сектор", каза Рюте.

Както повечето държави в Европейския съюз, нидерландските власти обявиха облекчаване на ограниченията за пътуване. От утре Нидерландия вече няма да издава препоръки да не се пътува в рамките на ЕС.

Ресторантите, пъбовете и баровете в Ирландия могат отново да обслужват клиенти на закрито, при условие, че те представят ваксинационен сертификат, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това става в рамките на смекчаване на противоепидемичните мерки в страната.

Само хората, които са напълно ваксинирани или са прекарали коронавируса през последните шест месеца, ще могат да се хранят или да консумират напитки на закрито, като могат да взимат със себе си и децата си.

За да направят това, те ще трябва да представят цифровия сертификат за ваксинация на Европейския съюз или ваксинационното си удостоверение от ирландската Служба за обществено здраве (HSE), заявиха властите.

Според правителствените директиви службата ще продължи да следи хората, които могат да седят заедно на една маса да не са повече от шестима, а заведенията да затварят до 23:30 ч.

Хотелиерският и ресторантьорският сектор на Ирландия претърпяха едни от най-тежките ограничения в Европа, тъй като страната регистрира 5026 смъртни случая, въпреки трите локдауна.

В Турция през последните 24 часа са регистрирани 16 809 новозаразени с коронавируса. Починалите заразени за денонощието са 63.

От миналата седмица насам броят на заразените непрекъснато расте и надхвърли антирекорда в навечерието на локдауна от 9 май т.г., посочват епидемиолози. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа заяви, че положението става все по-трудно и е на път да излезе от контрол.

"Стремителното увеличение на случаите на заразените с вируса затруднява контролирането на епидемията. Неспазването на епидемичните мерки без постигнат обществен имунитет чрез ваксинирането ни изправя пред много горчива ситуация", заяви министърът.

Преди това той посочи, че още 23 милиона души трябва да бъдат ваксинирани, за да се постави епидемията под контрол.

Около 64 процента или над 39 милиона души са се ваксинирали с една доза. Над 23 милиона души са с по две поставени дози от ваксините срещу коронавируса. Над 4 милиона души са с поставена трета доза, по данни на турското здравно министерство.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?