Политологът Огнян Минчев:

Корпоративно-търговска групировка начело с Доган движи фигурите на сцената

След като БСП се оказа в тежка криза, Петата колона намери един сокол за генерален пълномощник, смята анализаторът

Огнян Минчев

Ахмед Доган е начело на корпоративна търговска групировка. Тя движи фигурите на кризата на сцената. Но не вярвам, че каквото и въздействие да имат хора като Пеевски, като Василев, а дори и самият Доган върху българския политически процес, а и върху финансовите механизми, са в състояние или са заинтересовани да направят такова нещо сами по себе си, каза политологът Огнян Минчев в коментар за политическата ситуация в страната и потушената криза с банките.

В сутрешния блок на Нова телевизия Минчев се спря и на конфликта между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев и дали е възможно те да са свързани и с атаките срещу банковата система.

Анализаторът обясни, че трябва да видим "сглобен пъзела на цялата държава", за да стане по-ясно случващото се, но каза, че "е съгласен с колеги, които обясняват, че има дълбочинен сценарий зад събитията".

Огнян Минчев припомни, че преди две седмици премиерът обяви замразяването на "Южен поток".

"През 1996 беше замразено продаването на "Газпром" на българска инфраструктура и последва кризата, в която един симпатичен оркестър пееше "Пътнико свиден, пътнико - оф", а трябваше да пее и "Добре дошъл Рем Вяхерев" (по това време председател на управата на "Газпром" - бел. ред.), защото му дължаха много. Сега със замразяването на "Южен поток" средите, които са заинтересовани от осъществяването му, решиха да минат в настъпление", продължи анализа си Минчев.

Той каза, че "това е геополитическа битка между Европа и Русия, между Запада и Русия и българските политици позволиха държавата да е в епицентъра ѝ".

Политологът смята, че "след като ЕС оказва натиск да се спазва еврозаконодателството и да не се строи, тогава държавата трябва да бъде дестабилизирана, за да се покаже на ЕС, че няма контрола, който си мисли, че има тук". "Това е битка, която не е българска", заключи Минчев.

Той обясни, че основната структура в петата колона (на Русия в България . бел. ред.) - БСП - се е оказала в дълбока криза след евроизборите, което е довело до "необходимостта да бъде изведен още по-напред един сокол, който беше предназначен да върши работа в етническите отношения, но сега трябва да стане генерален пълномощник".

Потенциалът расте в полза на Боянските сараи, обясни образно политологът за случващото се и пренареждането на политическите влияния.

"Господарят на Боянския сарай едва ли ще слезе от сцената и след изборите през есента", прогнозира Минчев, въпреки че, според него, благоприятният сценарий е много от тези фигури да отпаднат след вота.

Според Минчев ударът срещу банковата система е неуспешен, защото валутният борд и принадлежността на България към ЕС са го осуетили.

Несигурността, според него, се корени в политическия модел. "През последната година и половина се оказа, че способността на олигархичната система е директно да организират преврати (като Костинброд), да управляват изпълнителната власт, да поставят и движат марионетки", обясни Огнян Минчев.

Споделяне

Още от България