Корупционни скандали в семейството на румънския президент

Лъч надежда: Румънското правосъдие е създало антитела, за да излекува обществото

Мирча Бъсеску

Братът на румънския президент Траян Бъсеску е задържан за търговия с влияние, зетят е разследван за измама: два шумни скандала, свидетелстващи за едно общество, подкопано от корупция, но също и за правосъдие, което вече не се страхува да засегне върха на държавата. Така агенция Франс прес обобщава в четвъртък продължаващият вече седмица скандал около семейството на румънския президент.

Братът на президента Мирча Бъсеску бе арестуван в петък по обвинение, че е получил 250 000 евро, за да издейства освобождаването на престъпния лидер Берча Мондиал, който бе осъден за опит за убийство. Скандалът избухна, след като медиите публикуваха видеозаписи, уличаващи Мирча Бъсеску в търговия с влияние и внушаващи, че президентът е знаел за това.

Във вторник прокурорите потвърдиха, че единият от двамата зетьове на президента е съдебно преследван за "фалшификация и измама" във връзка със сделка за реституция на имоти, конфискувани по време на комунистическия режим.

Адвокатът Раду Прикоп, съпруг на Йоана – по-голямата дъщеря на Бъсеску, и неговият съдружник са прибрали 10 милиона евро, след като използвали фалшиви документи, за да подкрепят искане за обезщетение за собственост, конфискувана от комунистите.

Държавният глава, който превърна борбата срещу корупцията в свое основно оръжие след идването си на власт в края на 2004 г., на два пъти излезе пред обществеността, за да се защити, уверявайки, че няма за какво да се упреква. Той призова магистратите да изпълнят дълга си и обвини управляващата лявоцентристка коалиция, че иска "да сложи ръка върху правосъдието".

Според прокурорите и видеозаписи, разпространени от медиите, Мирча Бъсеску е изтъкнал това, че е брат на президента, за да внуши доверие, че има влияние върху магистратите, така че Берча Мондиал да получи по-лека присъда. Обвиняемият обаче бе осъден през май на осем години и девет месеца затвор.

Но остават въпроси, при положение че връзките, включително родство по съюз, между Мирча Бъсеску и Берча Мондиал, бяха известни от няколко години /Мирча Бъсеску е кръстник на внучка на Мондиал – бел. ред./. Срещу Берча Мондиал има заведени близо сто дела специално за данъчни измами.

"Това, което ме безпокои, е че виждам простирането на връзките между мафиотски кланове и политици или лица, близки до политическата сфера", посочва за АФП Лаура Щефан, експерт в областта на борбата срещу корупцията в неправителствената организация Експерт Форум.

Разследване за тази предполагаема търговия с влияние бе предприето през 2011 г., но нямаше напредък, докато братът на президента не внесе жалба срещу семейството на Мондиал за "шантаж" миналия месец. След това няколко членове на този "клан" бяха изпратени в затвора.

В сряда румънският парламент прие с 344 гласа декларация, предложена от председателя на Сената Калин Попексу Таричану, която призовава президента Бъсеску да подаде оставка, тъй като вече не е в състояние да осигурява "престижа, независимостта и легитимността на президентския пост". Декларацията беше изпратена до всички членове на Европейския съвет.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви в четвъртък, че декларацията на парламента, с която се иска оставката му, е нещо много сериозно и окачестви този ход като "акция за сплашване на правосъдието", предаде Аджерпрес.

"Говорим за една декларация на парламента, който приема изцяло твърденията на клана Берча и който съди преди правосъдието. Това е, по мое мнение, нещо изключително сериозно, една акция за сплашване на правосъдието, защото цялата декларация се базира на твърденията и видеозаписите, които бяха предоставени от клана Берча", посочи държавният глава на букурещкото летище, преди да замине за Белгия за участие в церемония по повод годишнината от началото на Първата световна война, срещата на Европейската народна партия и Европейския съвет.

Румънското правосъдие – все по-освободено от притеснения

Независимо дали става дума за фигури от престъпния свят или за политици, анализаторите подчертават, че румънското правосъдие, подложено на строго наблюдение от Брюксел, е все по-освободено от притеснения, като неговите разследвания са насочени както срещу лявоцентристкото мнозинство, така и срещу близкото до Бъсеску дясноцентристко пространство, отбелязва Франс прес.

От две години насам бивш премиер и редица министри, признати за виновни за корупция, получиха тежки присъди строг затвор. Някои от тях сега се намират зад решетките, което бе "немислимо преди едва пет години", споделят много румънци. Според официални данни 1 051 души са били осъдени окончателно за корупция на високо равнище през 2013 г., което е с 41 процента повече от осъдените през 2012 г.

С ареста на брата на президента "правосъдието показа, че е способно да води разследване за когото и да било, дори на върха на властта", подчертава Лаура Щефан Щефан, като изразява своя "оптимизъм" в това отношение.

Друг ефект от тези скандали е, че "осъдените за корупция политици вече не могат да издигат тезата, че правосъдието се контролира от президента", пише Родика Чобану, автор на редакционна статия в електронното издание на вестник "Гъндул", цитирано от БТА.

Бъсеску именно беше в основата на назначаването на бившия и на сегашния ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията, което подтикна неговите противници да обвинят прокурорите, че "отговорят на неговите заповеди".

Но докладите на Брюксел за реформата на правосъдието системно хвалеха "ефективната" и безпристрастна дейност на Националната дирекция за борба с корупцията.

От друга страна, подчертава "Гъндул", "отсега нататък изказванията срещу корупцията на Бъсеску ще бъде трудно да постигат убедителност, при положение че двама членове на неговото семейство са съдебно преследвани".

Според авторката на статията това, за което може да се храни надежда, е, че "правосъдието е създало достатъчно антитела, за да излекува обществото, макар политическата класа да остава заразена".

Споделяне

Още от Балкани