Корупцията в Украйна засяга и въоръжените сили

Момент от тържественото предаване на линейките на украинската армия през декември 2017-та

Разходите на Украйна за отбрана и сигурност са нараснали от около 2,5 на сто от БВП в началото на войната в източната част през 2014 г., до над 5 на сто тази година, което позволи на страната да възстанови армията си и да се бие с проруските сепаратисти и тежко въоръжените им руски поддръжници, пише в. "Ню Йорк таймс".

Но предоставяйки толкова пари в ръцете на украински чиновници и бизнесмени, които често са едни и същи лица, повишаването на военните разходи попречи на усилията за справяне с корупцията, която според мнозина е най-опасният враг на страната, отбелязва вестникът и дава пример със закупуването на над 100 военни линейки от министерството на отбраната на цена 32 000 долара всяка.

 

Машините са закупени близо четири години след началото на изтощителната война и много от тях вече са се повредили, а нямат и достатъчен капацитет. Освен това те са закупени без търг от фирмата на Олег Гладковски - близък приятел на президента Петро Порошенко и високопоставен служител в министерството на отбраната, занимаващ се с доставките на армията. Въпреки привидния конфликт на интереси обаче, доказателства за намесата му в решението не съществуват.

"Сливането между политиката и бизнеса е най-големият ни проблем", заявява Виктор Чумак, независим депутат в украинския парламент и заместник-председател на антикорупционната комисия, цитиран от американското издание.

Споделяне

Още от Свят