Кощуница ще къса дипломатически отношения с всяка страна, признала Косово

Кощуница ще къса дипломатически отношения с всяка страна, признала Косово
Политическият блок на сръбския премиер Войслав Кощуница е предупредил за "сериозни последици" всяка страна, която признае независимостта на управляваната от ООН област Косово, съобщи в четвъртък радио “Свободна Европа”, цитирано от Kafene.net.  

Според представител на Народната коалиция на премиера Кощуница, това ще означава, че следващото правителство на Сърбия ще трябва да прекъсне дипломатическите си връзки с всяка държава, признала Косово.

Това е предварително условие за влизане в блока, който се готви да състави новото правителство на Сърбия след проведените преди 10 дни избори.

Кощуница отказа да се срещне със специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари, който се очаква да представи на 2 февруари в Белград своите предложения за бъдещето на областта. Дясноцентристката Народна коалиция беше трета в изборите, проведени на 21 януари, но се очаква да състави новото правителство заедно с Демократическата партия на президента Борис Тадич, която беше втора по броя на депутатите в парламента.

По-рано в четвъртък американски преподавател по право предложи разделянето на Косово като единствена възможност за решаване на спорния проблем, тъй като се очаква Русия да наложи вето всеки план за областта, който не се приема от Сърбия, предаде Kafene.net.

Към момента не е ясно кой от сръбския преговорен екип ще разговаря с Марти Ахтисаари.

Преди представянето на предложението за бъдещия статут на Косово се  появяват все повече догадки за съдържанието на плана. Агенция Ройтерс, цитирана от БТА,  съобщи, че  е видяла копие от документа и отбеляза, че в плана  не се споменава нито суверенитетът на Сърбия, нито независимостта на Косово.  Планът съдържа постановки,  за които дипломатите казват, че ако бъдат приети от Съвета за сигурност на ООН, могат да позволят на албанското мнозинство в Косово да провъзгласи независимост и това да бъде признато от отделни държави.  Според плана на Ахтисаари Косово ще има символи, включително знаме и герб, които ще отразяват мултиетническия  му характер. Косово ще контролира своите граници.

Документът предвижда  формирането на професионална и мултиетническа косовска служба за сигурност, която ще бъде леко въоръжена и която ще бъде контролирана от цивилен орган.

Планът на Ахтисаари няма да изпълни всички стремежи на албанците. Той предвижда установяването на международен наблюдател с право на вето и разполагане на полицейска мисия на ЕС.

"Мнозина твърдят, че са видели плана, може и да са, но няма  никакви индикации, че това е истинският план. Много медии твърдят, че имат или са видели плана, но докато не го публикуват, не знаем дали те имат плана. Не сме показвали плана  на никого, дори и на заинтересованите страни", заяви говорител на Ахтисаари.

Шведският външен министър Карл Билд заяви в Прищина, че Ахтисаари  ще донесе работен документ, а не окончателно предложение. Той каза, че становището на Швеция за статута на Косово ще бъде в съответствие със становището, което заеме ЕС и предаването на документа ще означава начало на нов диалог по това предложение.

Съветникът на сръбския премиер Слободан Самарджич заяви, че преговорите между Белград и Прищина не могат да продължат, докато не бъде формирано новото правителство на Сърбия, което да има пълна легитимност. Самарджич заяви за сръбската държавна телевизия, че поради това преговорният екип не може да изпълнява своите  правомощия, нито да действа по който и да било начин. Той критикува Марти Ахтисаари  за момента, в който представя предложението си, предаде БТА.

Споделяне

Още от Балкани