Космическият кораб "Орион" направи първа крачка към Марс

Отделянето на капсулата от космически кораб "Орион".

НАСА извърши успешно изстрелване на космическия кораб "Орион" в 7.05 часа (14.05 часа българско време) от космодрума в Кейп Канаверал (Флорида) в петък. Това е първият тестов полет на кораба, който е проектиран да отведе хората до Луната и да стане основа за първата пилотирана мисия до Марс.

Първият полет на "Орион" е без хора на борда и има за цел да изпробва работа на критичните системи като парашутите и термичния щит. "Орион" бе изведен в орбита от ракетата носител Делта IV, която е най-мощната правена някога. Полетът ще бъде кратък. Капсулата се приводни на точно определено място в Тихия океан в 18.29 часа българско време.

"Орион" постави няколко рекорда, доказвайки, че може да лети по-бързо и по-далече от който и да е друг пилотиран космически апарат от "Аполо" насам.

Дори с успешен полет на "Орион", човечеството все още няма да е готово да предприеме мисия до Марс. Причината е, че техниката, която е нужна за поддържане на живота на хората до Червената планета, все още не е влязла в производство. Очаква се технологиите да станат достъпни до 2030 година.

Мисията до Марс изисква превозването до там на марсоход, модули за астронавтите и напълно нови комуникационни системи за връзка със Земята.

Споделяне

Още от Свят