"Коста Конкордия" ще бъде натоварен на спасителен кораб

"Коста Конкордия" ще бъде натоварен на спасителен кораб

Катастрофиралият круизен лайнер "Коста Конкордия" може да бъде натоварен на огромен спасителен кораб. Договореност за това е постигната с холандската фирма "Роял Боскалис" (Royal Boskalis), собственик на кораба "Докуайз Вангард" "Dockwise Vanguard", специализиран да транспортира и демонтира петролни платформи, съобщиха осведомителните агенции.

В конструкцията му ще бъдат внесени промени, необходими за повдигането на "Конкордия. Спасителният кораб, дълъг 275 метра, оборудван с баластни резервоари, е най-големият в света плавателен съд, способен да се потапя под водата и после да изплува като подводница. Той може да се потопи под "Конкордия", която сега е изправена на хоризонтална платформа, и да го повдигне за транспортиране в док и утилизация, мястото за която още не е определено, предаде Би Би Си, цитирано от БТА.

"Коста крочере", собственик на "Конкордия" съобщи, че е сключила договор за 22 милиона евро за операцията по бъде преместването на лайнера от сегашната му позиция край италианския остров Джилио. Операцията е предвидена за средата на 2014 година. Методът ще позволи бързо да се реши проблемът, макар че досега никога не е бил прилаган за съд с такива размери. "Коста Конкордия" се блъсна в подводни скали край остров Джилио през януари 2012 година. Тогава компания "Боскалис" чрез дъщерната си фирма "Смит" вече участва в работата по спешното използване на гориво от потъналия лайнер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят