Костов кани на среща формациите от ОДС и отива на десния форум в Будапеща

На първото си заседание след учредяването в неделя ръководството на новата партия Демократи за силна България начело с Иван Костов реши да участва в срещата на десните сили, организирана от Европейската народна партия (ЕНП). Това съобщи лично Иван Костов пред журналисти, като обясни, че първоначалният му отказ за участие е променен след обсъждане в ръководството и след ново писмо от председателя на ЕНП.

Освен това ръководството на новата партия е поканило на консултации във вторник СДС, Демократическата партия и БЗНС- НС, за да обсъдят предложения дневен ред в Будапеща.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова обаче отхвърли предложението като "несериозно". "Дневният ред на форума се определя от домакините - ЕНП, а не от гостите, другото са болни амбиции", казва Михайлова, цитирана от пресцентъра на партията. БЗНС -НС прие поканата.

В отговор на въпрос Иван Костов обясни, че не са били поканени представители на Съюза на свободните демократи (ССД), защото депутат от формацията и лидерът ѝ са част от управляващото мнозинство. "Не могат да се протягат ръце между управляващи и опозиция, където и да е в политическото пространство," коментира Костов.

Първоначално Костов бе отказал участие във форума на ЕНП с мотив, че там е поканен и лидерът на ССД Стефан Софиянски, който си сътрудничи с правителството на НДСВ.

Костов: Ще подкрепяме всеки вот на недоверие срещу кабинета

Документите за регистрация на политически представителна група на партия Демократи за силна България в Столичния общински съвет ще бъдат внесени до края на седмицата, съобщи за общинският съветник Вили Лилков, цитиран от БТА.

Още

Лидерът на Демократи за силна България каза, че новата партия чрез ПГ на ОДС оттук нататък ще подкрепя всяко искане за вот на недоверие срещу кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски. Той отново обясни, че са готови да участват самостоятелно в предсрочни парламентарни избори, но в същото време не изгарят мостовете с политическите си партньори, с които имат общи ценности или общи политически противници.

При учредяването в неделя бе обявено, че Демократи за силна България искат предсрочни парламентарни избори, защото "либерално-социалното управление на НДСВ и ДПС, подкрепяно от президента Георги Първанов и БСП, е вредно за България".

В понеделник Иван Костов каза, че предсрочен вот може да бъде предизвикан в края на годината при приемането на бюджета, което е едно от най-сериозните изпитания за всяко правителство. "Вярно е, че сме нова партия, но процедурата за предизвикване на предсрочни избори трае месеци и ние ще сме готови за този период от време", каза той.

Запитан дали е готов да поеме отново управлението, Костов обясни, че е това ще стане ясно по време на предизборната кампания, но подчерта, че зад него стои сериозен екип, изготвил политическата програма и способен да очертае нов политически път.

ДСБ няма да подписват съглашение за ненападение

Срещата в Унгария ще даде възможност новата партия да представи учредителните си документи, каза членът на Националното ръководство на Демократи за силна България Веселин Методиев. Той уточни, че дневният ред на форума предвижда запознаване с основните приоритети на поканените партии, оценката им за общата политическа перспектива на България, както и с очаквания начин, по който десните партии ще се явят на избори.

Демократи за силна България няма да участва в обсъждане на съвместна декларация на партиите, участващи в срещата в Будапеща, заяви Константин Димитров, член на партийното ръководство. Партията няма да влиза в съглашение за ненападения между десните сили, допълни той.

Мозер: Гледаме с добро око на новата партия

Според лидера на БЗНС-НС Анастасия Мозер е необходимо да има под някаква форма консолидация на дясното пространство, защото само тогава дясното ще има истински шанс за по-добро представяне на следващите избори.

Ние искаме да си сътрудничим и със СДС, и с Демократи за силна България на Иван Костов, заяви Анастасия Мозер. Не сме разговаряли по въпроса за коалиране, уточни тя в отговор на въпрос.

БЗНС-НС гледа с много добро око на Демократи за силна България, работили сме заедно с Иван Костов, той е способен държавник, който направи много за България и проведе непопулярни реформи, коментира Анастасия Мозер.

Тя изрази удовлетворение от решението на новата партия да участва в срещата на десните сили в Будапеща. Важното е да проведем цивилизован разговор, това е философията на ЕС - да се поставят различни гледни точки и проблеми и да се търси разрешението, отбеляза Анастасия Мозер. Надявам се, че в парламента ще си сътрудничим и най-важното е да разговаряме едни с други и да синхронизираме действията си там, добави тя.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?