Костов настоя Станишев да каже защо двама министри работят на две места

Премиерът Сергей Станишев да каже дали двама от министрите му работят и на друго място, освен в Министерски съвет. Това поиска в петък от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов. Той протестира срещу воденето на парламентарния контрол, тъй като председателят на НС Георги Пирински (БСП) три пъти е връщал въпроса му с различни мотиви.

По думите на Костов в обществото има информация, че здравният министър Радослав Гайдарски “оперира в 3 болници - Александровска, Пирогов и в частната си клиника”, а културният министър Стефан Данаилов “снима месеци в Италия филм, в който ролята му е свързана с контрабанда на културно наследство”.

Пирински отклонява въпросите към Станишев с обяснението, че не са от неговата компетентност. Това е опасен прецедент, коментира лидерът на ДСБ и припомни, че по конституция и съгласно устройствения правилник на МС и неговата администрация, премиерът носи отговорност пред парламента за общата политика и текущата дейност на кабинета и координира действията на министрите.

Костов призова Станишев да дойде в парламента да отговори, да разсее информацията или да я потвърди. В противен случай се разпадал авторитета на МС.  

Според лидера на ДСБ няма нищо лошо премиерът да каже, че с негово съгласие двамата министри се занимават и с други неща.

Бих се съгласил с констатацията, че "министърът на културата е велик актьор и по-добре да прави филми, отколкото да е министър", каза Костов.

“Мога да оперирам където искам и няма сила, която може да ми го забрани”, коментира в кулоарите на парламента здравният шеф Гайдарски.

“Значи, мога да оперирам в Париж и Атина и никъде не ме питат дали съм си платил членския внос, а в България, ако не съм си платил членския внос, не мога, така ли?!”, каза той. По думите му той не се “натискал да оперира, а хората го молят.”

 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?