Ковачева: Новата комисия за отнемане на престъпно имущество трябва да работи прозрачно

Работа на комисията за отнемане на имущество, която ще бъде сформирана след приемането на новия закон за т.нар. "гражданска конфискация", трябва да бъде наблюдаван от граждански организации и да работи по ясни правила, прозрачно и почтено, заяви правосъдният министър Диана Ковачева във вторник, след като участва в кръгла маса за опита на Великобритания в отнемането на незаконно придобито имущество.

В момента комисията е без председател, след като Тодор Коларов подаде оставка с мотив, че "липсва реформаторско мнозинство в комисията и политическа подкрепа от Народното събрание и президента".

Според Ковачева новият проектозакон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, отговаря на европейските идеи в тази област.

"Една от идеите, които споделиха колегите от Великобритания, е, че този закон не е насочен срещу обикновените хора, а срещу организираната престъпност и мерките, които се вземат, не са наказания, а мерки за възстановяване на социалната справедливост", каза Ковачева.

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън посочи от своя страна, че в страната му функционира закон за отнемане на незаконно придобито имущество от повече от 20 години, а последните промени в областта са от 10 години.

Зам. -председателят на парламента Анастас Анастасов съобщи, че в сряда законопроектът за отнемане на незаконно имущество ще бъде гледан на второ четене в комисия. Според Анастасов макар българската и британската правораздавателни системи да са различни, има много близки неща в законодателството на Великобритания и това, което се предлага в нашия законопроект.

Приемането на новия закон се следи с повишено внимание от Европейската комисия. Премиерът Борисов се закани, "ако депутатите не приемат закона по начина, по който сме се разбрали с президента Барозу, и с Европейската комисия, на "другия ден подавам оставка на правителството".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?