КПКОНПИ ще внесе в съда иск за 140 млн. лв срещу Баневи

снимка БГНЕС

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще внесе в Бургаския окръжен съд иск за отнемане на имущество на Николай и Евгения Баневи на стойност 140.5 милиона лева Имущество на близка до тази стойност бе запорирано от края на миналата година.

Комисията претендира за отнемане на техни имоти по Черноморието, както и собствеността им върху шест търговски дружества, оценени на 99.4 милиона лева.

Отделно се настоява за отнемане на моторна яхта с дължина 8 метра, налични движими вещи, както и акции, дялове и суми от продажба на имущество. Сред имотите са няколко помпени станции, къмпинг "Черноморец", къмпинг "Каваците", къмпинг "Златната рибка" край Созопол и други, гласи съобщението на КПКОНПИ.

В края на август спецпрокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу тримата от семейство Баневи. Те са обвинени за формирането на организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач. Двамата са предадени на съд, като съизвършители на изпирането на пари. Мария Банева е изправена пред съда като редови участник в организираната престъпна група, като предстои да се изясни публично с какво точно се е занимавала.

Разследващите твърдят, че Баневи са присвоили парите от собствените си предприятия - "Полимери" , "Елма", "Химически завод "Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък". След това са изпрали парите, придобити чрез престъпление.

Прокуратурата твърдеше досега, че от "Полимери" са били присвоени над 1.5 млн. лева, завод "Елма" е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ.

Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали не по техни сметки, а по личните сметки на Баневи. В самото начало на делото бъдещият главен прокурор Иван Гешев обясни, че Баневи имат над 1 милиард лева в швейцарска банка. Тази информация още не се е потвърдила.

Николай Банев отговаря на обвиненията с твърдението, че прокуратурата няма капацитет и знания да анализира мащабната му икономическа дейност. Съпрузите определиха делото срещу тях като "пълен смях".

С друго решение КПКОНПИ ще внесе в Софийския градски съд (СГС) иск за отнемане на имущество за над 699 хил. лв. срещу бившия заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев. Иска се конфискация на негов апартамент в София от 125.95 кв.м на стойност 420 500 лв.

Споделяне

Още от България