КПКОНПИ жали отказаната конфискация на имуществото на близките на Христо Бисеров

Христо Бисеров в съда, БГНЕС

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) очаквано обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което бе отказана конфискацията на имуществото на най-близките хора на Христо Бисеров. На първа инстанция това дело доведе до рекордни разходи за комисията в размер на 327 хиляди лева.

Както Mediapool съобщи, съдия Евгения Генева от Софийския окръжен съд отхвърли иска на КПКОНПИ за малко 4 милиона лева срещу доведения син на бившия заместник-председател на Народното събрание и ДПС Ивайло Главинков, фирмата му и неговата майка. В своето решение магистратът пише, че КПКОНПИ е била длъжна да посочи конкретните фактически основания за незаконността на придобитото от Главинков имущество.

"За да бъде един източник на средства незаконен, трябва да е бил признат за такъв с окончателен акт в съответното наказателно или административнонаказателно производство", пише съдията.

Тя напомня, че наказателното дело срещу Главинков е било прекратено още през 2016 г., защото не са събрани доказателства. Година след това Върховният административен съд е отменил и ревизионния акт на данъчните срещу него. Така мотивите на КПКОНПИ увисват. Съдия Генева напомня, че част от претенциите на КПКОНПИ са погасени и по давност.

Магистратът казва, че дори и да се приеме, че анализът на КПКОНПИ за периода 2007-2009 г. е верен, то Главинков не е успял да представи доказателства за произхода на едва 217 079 лв. от своето имушество. Това епод прага от 250 000 лв. и не е представлявал "значително несъответствие" към момента на предявяване на иска.

Съдът все пак напомня, че КПКОНПИ няма убедителни доказателства и за въпросните 217 000 лева. Отхвърленият иск на КПКОНПИ ще струва на данъкоплатците изплащането на 157 500 лв. на Главинков, 7000 лв. на фирмата и държавна такса в размер на 163 243 лв.

В своето съобщение за обжалването КПКОНПИ пише за всички перипетии по делото. В рамките на пет години съдът е провел само едно заседание по делото, на което съдия Генева е обявила, че няма стойностите на вещите лица, а ще вземе предвид тези по нотариалните актове. Съдът не допуска и поисканата от комисията съдебно-счетоводна експертиза и обявява делото за решаване. На страните е предоставен седемдневен срок за писмени бележки.

"Пет години и един месец след предявяване на исковата молба и 7 дни след първото съдебното заседание, съдът постанови първоинстанционното решение, с което са отхвърлени исковете на КПКОНПИ в цялост и Комисията е осъдена да заплати разноските", жалва се антикорупционната комисия

КПКОНПИ казва, че решението на съда е в пълен разер с разпоредбите на българския закон, със съдебната практика и с решението на Съда на ЕС по казуса с българската конфискация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?