Край на евтината водка в Русия – 3 долара за половинка

Забраната на търговията с нехранителни продукти, съдържащи спирт, дава ефект

Руснаци пият водка на улицата, сн. БГНЕС

Минималната цена на дребно на водката от всички видове процентно съдържание в Русия от днес се приравнява към минималната цена на 40-градусовата водка, която е 205 рубли (около 3 долара според текущия официален курс - бел. ред.) за 0.5 литра, съобщи ТАСС.

По този начин цената на водката с процентно съдържание от 37 до 38 градуса се повишава с 9 рубли за 0.5 литра, на водката с 38 до 39 процента - с 4 рубли за 0.5 литра, а цената на по-силната водка остава без промяна. 
 
Минималната производствена цена на всички видове водка според процентното съдържание се определя на 173 рубли за 0.5 литра, а цената на едро - на 178 рубли за 0.5 литра. 
 
Въвеждането на унифицирани цени на водката е свързано с необходимостта да бъдат отстранени възможни противоречия, посочва министерството. 
 
Финансовото министерство на Русия установява минимални цени на алкохола от 2009 година като част от борбата с незаконното производство. Минималните цени, които са в сила в момента, са 371 рубли (5.5 долара) за 0.5 литра коняк, 164 рубли (2.5 долара) за 0.75 литра шампанско. Разглежда се възможността и за въвеждане на минимални цени за различните категории вина. 
 
Ведомството посочи по-рано, че засега няма причини да се повишават минималните цени на дребно, тъй като обикновено такова повишение е свързано с увеличаване на акцизите, а акцизите за силния алкохол в Русия са замразени за още две години.
 
Според данни на ръководителя на информационния център Уайн ритейл (Wine Retail) Александър Ставцев до неотдавна продажбите на водка с процентно съдържание 38 процента в Русия стабилно са нараствали. 
 
Тази водка е била търсена на регионалния пазар заради по-ниската минимална цена, отбелязва той. Според експерта след изравняването на цените търсенето на този вид водка ще спадне на практика до нулево.
 
В същото време от пресслужбата на Федералната служба за защита на потребителите "Роспотребнадзор“ съобщиха, че случаите на отравяне с алкохол в Русия са с 20% по-малко в сравнение с 2016 година, когато беше забранена търговията с нехранителни продукти, съдържащи спирт.
 
Търговията на дребно с нехранителни течности, съдържащи спирт, беше прекратена с постановление на санитарната инспекция на 26 декември 2016 година, а през април действието на забраната беше продължено до 17 октомври 2018 година.
 
"От момента на въвеждане на мерките се регистрира намаление с 20% от 8283 на 6789 на смъртните случаи, свързани с отравяне с алкохол", се казва в официалното съобщение.
 
По време на новогодишните празници по посрещането на 2018 година, отравянията с алкохол са намалели 3,7 пъти в сравнение с 2016 година — от 2,5 хиляди до 677. Броят на смъртните случаи е отбелязал още по-драстичен спад — от 641 на 46 случаи, т.е. 14 пъти. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?