Край на евтината водка в Русия – 3 долара за половинка

Забраната на търговията с нехранителни продукти, съдържащи спирт, дава ефект

Руснаци пият водка на улицата, сн. БГНЕС

Минималната цена на дребно на водката от всички видове процентно съдържание в Русия от днес се приравнява към минималната цена на 40-градусовата водка, която е 205 рубли (около 3 долара според текущия официален курс - бел. ред.) за 0.5 литра, съобщи ТАСС.

По този начин цената на водката с процентно съдържание от 37 до 38 градуса се повишава с 9 рубли за 0.5 литра, на водката с 38 до 39 процента - с 4 рубли за 0.5 литра, а цената на по-силната водка остава без промяна. 
 
Минималната производствена цена на всички видове водка според процентното съдържание се определя на 173 рубли за 0.5 литра, а цената на едро - на 178 рубли за 0.5 литра. 
 
Въвеждането на унифицирани цени на водката е свързано с необходимостта да бъдат отстранени възможни противоречия, посочва министерството. 
 
Финансовото министерство на Русия установява минимални цени на алкохола от 2009 година като част от борбата с незаконното производство. Минималните цени, които са в сила в момента, са 371 рубли (5.5 долара) за 0.5 литра коняк, 164 рубли (2.5 долара) за 0.75 литра шампанско. Разглежда се възможността и за въвеждане на минимални цени за различните категории вина. 
 
Ведомството посочи по-рано, че засега няма причини да се повишават минималните цени на дребно, тъй като обикновено такова повишение е свързано с увеличаване на акцизите, а акцизите за силния алкохол в Русия са замразени за още две години.
 
Според данни на ръководителя на информационния център Уайн ритейл (Wine Retail) Александър Ставцев до неотдавна продажбите на водка с процентно съдържание 38 процента в Русия стабилно са нараствали. 
 
Тази водка е била търсена на регионалния пазар заради по-ниската минимална цена, отбелязва той. Според експерта след изравняването на цените търсенето на този вид водка ще спадне на практика до нулево.
 
В същото време от пресслужбата на Федералната служба за защита на потребителите "Роспотребнадзор“ съобщиха, че случаите на отравяне с алкохол в Русия са с 20% по-малко в сравнение с 2016 година, когато беше забранена търговията с нехранителни продукти, съдържащи спирт.
 
Търговията на дребно с нехранителни течности, съдържащи спирт, беше прекратена с постановление на санитарната инспекция на 26 декември 2016 година, а през април действието на забраната беше продължено до 17 октомври 2018 година.
 
"От момента на въвеждане на мерките се регистрира намаление с 20% от 8283 на 6789 на смъртните случаи, свързани с отравяне с алкохол", се казва в официалното съобщение.
 
По време на новогодишните празници по посрещането на 2018 година, отравянията с алкохол са намалели 3,7 пъти в сравнение с 2016 година — от 2,5 хиляди до 677. Броят на смъртните случаи е отбелязал още по-драстичен спад — от 641 на 46 случаи, т.е. 14 пъти. 
Споделяне
Още по темата
Още от Свят