Край на хартиените листовки за шофьори още от догодина

За да се спре корупцията се скъсява преходният период за въвеждането на изпитите на таблеми

Снимка: БГНЕС

За да се спре вземането на шофьорски книжки с измама при решаването на листовки, автошколите ще са длъжни да извършват теоретичните изпити за водачи на автомобили само на таблети още от януари 2014 г.  Така ще се скъси преходният период от хартиените листовки към електронното полагане и проверка на теоретичните знания на кандидат-шофьорите, който в момента е до края на 2016 г.

Новите мерки срещу корупцията с шофьорските книжки бяха обявени от Димитър Ганев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) в четвъртък.

За целта е необходимо да бъде променена наредбата до края на годината. Сега нормативният документ дава възможност теоретичният изпит да е с листовка или с таблет до края на 2016 г.

Годишно се провеждат около 120 000 изпита, като 80 000 са успешни и интересът към електронните листовки се увеличава, отчетоха от ИААА. Таблетите бяха въведени през 2012 г., като над половината от изпитите по теория вече се провеждат на тях. Има области, където процентът е над 90, каза Йордан Арабаджиев, зам.-директор на ИААА.

До този момент има само един случай на опит за измама с таблет. Кандидат-шофьорът имал камера в копчето на ризата си, с която заснемал въпроса и дистанционно чрез миниатюрна слушалка получавал верния отговор.

Поводът за преминаване изцяло на електронни листовки е поредната разкрита корупционна схема за взимането на изпит с хартиени листовки, стана ясно от обясненията на Димитър Ганев.

Случаят е разкрит в областната дирекция в София през лятото след подаден сигнал. Последвала проверка на 110 проведени изпита от началото на годината до юли на случаен принцип. При 38 от тях е установено, че над 190 листовки са манипулирани.

Представителите на агенцията изнесоха неофициални данни, че тарифата за закупуване на шофьорска книжка е станала 1000 лв. Повишаването ѝ бе обяснено с нововъведенията в полагането на изпитите и усложняването на схемата за корупция.

Според разкритата схема служител на автомобилната администрация, на когото е платено, отлепял с макетно ножче запечатания плик с варианта с листовките, които кандидат-шофьорите трябва да решават на изпита. След това се попълвали верните отговори, пликът се запечатвал, а след това на изпита за пред монтираните в залите на автошколите камери всеки полагащ изпит си получавал попълнените листовки, които после само трябвало да предаде.

В измамите били замесени 19 служители на Автомобилна администрация, които са провеждали изпитите. Началникът на сектора Бойко Нинов е уволнен, а срещу други петима тече дисциплинарно производство. За момента те само са със спрени права и не участват при провеждането на изпити. Останалите 13 служители обаче продължават да работят, като участват само при провеждането на практическите изпити за шофьори, каза Димитър Ганев.

По думите му след разкриване на схемата се наблюдава отлив на регистрирали се за теоретичен изпит в София. Новото е, че изпитващите в столицата вече са само от централната администрация, като се определят чрез жребий.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?