Край на мълчаливия отказ на разрешителни в МОСВ

Пълен преглед на всички над 1000 преписки по забавени разрешителни за водоползване, ползване на водни обекти, ползване на подземни и минерални води, както и за работа по оползотворяване на различни видове отпадъци и прекратяване на практиката на мълчалив отказ, е наредила министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

С бездействието си през последните три години Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е създало пречки пред бизнеса и бизнес инициативите на местно ниво, се посочва в съобщение на ведомството, разпространено в петък.

Според Караджова практиката на мълчалив отказ е абсолютно неприемлива във взаимоотношенията с бизнеса и заинтересованите организации и се прекратява.

За случаите на просрочени преписки от 2006 г. и 2007 г. ще се направят консултации със заявителите дали все имат интерес по внесените документи.

Очаква се от фирмите и организациите, кандидатствали за разрешителни, ако поддържат интереса си, да потвърдят това в съответните дирекции, в които са подадени заявленията им, за да може преписките да бъдат придвижени поетапно в най-кратък срок, посочиха от МОСВ.

Ековедомството предприема действия за прекратяване на делата, заведени в съда за мълчалив отказ за издаване на административни актове. Оттегляйки се като страна по заведените дела, МОСВ започва да издава индивидуални административни актове на мястото на мълчаливите откази, се посочва още в съобщението.

Споделяне

Още от България