Крайнодесните сочени за втора политическа сила в Унгария

Крайнодясната унгарска партия "Йобик" е втората по популярност партия в Унгария след управляващата ФИДЕС през февруари, като измества социалистическата партия. Това показва изследване на института Медиан, цитирано от Ройтерс.

"Йобик" увеличава подкрепата си с 4 процентни пункта до 14%, а социалистите се ползват с подкрепата на 13% от унгарците, като губят 2 процентни пункта, показва изследването, публикувано на сайта на института median.hu.

Подкрепата за дясноцентристката партия ФИДЕС намалява с 1 процентен пункт до 25%. Председателят на "Йобик" Габор Вона е увеличил популярността си с четири процентни пункта до 27%.

Три четвърти от анкетираните заявяват, че страната върви по грешен път. Безработицата в Унгария е 11% и икономиката е на ръба на рецесията. Сътресенията на пазара в края на 2011 г. принудиха правителството да поиска финансова помощ от ЕС и от МВФ, след като повече от една година избягваше да иска подобни заеми.

Според социологически изследвания партия ФИДЕС е изгубила близо половината от подкрепата си, след като получи парламентарно мнозинство от безпрецедентните две трети на изборите през 2010 г.

Следващите парламентарни избори ще се проведат през 2014 г.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?