Кралят на белгийците може да абдикира в полза на своя син

Принц Филип

Кралят на белгийците Албер Втори може в най-скоро време да абдикира в полза на своя син принц Филип. Това пише водещият вестник в страната "Соар", цитиран от информационните агенции.

Според изданието монархът може да се отрече от трона на 20 юли - ден преди националния празник, и крал да стане 53-годишният престолонаследник принц Филип. "Соар" твърди, че през последните месеци кралският дворец е водел "активни политически консултации по въпроса" по-специално с премиера Елио ди Рупо и с водещите партии. Дворът засега не дава официални коментари.

Като причина за абдикацията се посочва преклонната възраст на Албер Втори, който навършва през юни 79 години. Има обаче и политически предпоставки. Кралят на белгийците играе далеч по-важна роля в политическия живот на страната си, отколкото други европейски монарси в съответните държави. В контекста на дълбоката криза в отношенията между френскоезична Валония (Южна Белгия) и холандскоезична Фландрия кралят действа като върховен и безпристрастен посредник, поддържайки преговорния процес.

През 2014 г. в Белгия предстоят поредните парламентарни избори. Наблюдателите очакват ново изостряне на противоречията между Валония и Фландрия, както се е случвало след избори през последните осем години. Здравословното състояние на Албер Втори може да стане пречка, за да положи кралят достатъчно усилия във връзка с проблема, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?