Кражба на кабели остави без ток софийския кв. "Ботунец"

Кражба на кабели остави жители на софийския квартал "Ботунец" в нощта срещу четвъртък, съобщиха от компанията ЧЕЗ, чиито съоръжения са пострадали.

Неизвестни лица нахлули във възлова станция в квартала и запалили автомобилни гуми. Пожарът довел до авария в съоръжението, кварталът останал без ток и възползвайки се от тъмнината, крадците са проникнали в трафопост на ЧЕЗ и изнесли 30 метра медни кабели.

Екипите на мрежовия оператор реагирали веднага след установяване на аварията и към 4 ч. електрозахранването в по-голямата част на квартала е било възстановено. След подмяна на кабелите всички клиенти вече имат ток.

Работата по подмяна на откраднатите кабели продължи и по-късно и към момента всички клиенти имат ток. Служители на компанията отстраняват щетите в запалената възлова станция.

“Кражбите и вандализмът върху съоръжения ощетяват пряко крайните потребители на електроенергия, като причиняват прекъсване на захранването и отклоняват ресурс, който в противен случай компанията ще вложи в подобряване на услугата. Посегателствата непрекъснато зачестяват и основната причина за това е липсата на ефективни наказания срещу подобни престъпления в настоящата нормативна уредба“, каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане“ в "ЧЕЗ Разпределение България", цитиран в съобщението.

От началото на годината до момента заради кражби са подменени близо 80 000 метра кабели средно напрежение, а от трансформатори на компанията са източени 44 тона трансформаторно масло.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?